Bazart zoals verwacht grote winnaar op de MIA’s

Bazart wint vijf MIA-prijzen. © BELGA

De heren van Bazart waren donderdagavond zoals verwacht de grootste slokoppen op de tiende editie van de Music Industry Awards (MIA’s). De Nederlandstalige popgroep kaapte vijf beeldjes weg, waaronder de prijs voor Hit van het Jaar voor hun single “Goud”.

Met awards voor Beste Pop, Beste Doorbraak, Beste Groep, Beste Nederlandstalig en Hit van het Jaar verzilverde grote favoriet Bazart vijf van zijn zeven nominaties. Het Zesde Metaal won de MIA voor Beste Album met “Calais”, frontman Wannes Capelle won ook de sectoraward voor Beste Auteur/Componist. En daar was de West-Vlaming blij mee. “Wij zijn al vier jaar op rij genomineerd, we hebben al heel vaak gezien hoe mensen MIA’s mogen komen ophalen en nu mogen we het zelf eens doen. Dankuwel daarvoor”, klonk het tevreden.

Jong talent

Stan Van Samang won de MIA voor Beste Solo Man. De amper 17-jarige popzangeres Emma Bale was in 2016 de beste Solo Vrouw, en is daarmee de jongste MIA-winnares ooit. Dat kon ze zelf amper vatten: “Ik heb het al 180 keer gezegd vandaag, maar ik kan het nog altijd niet geloven. Het is echt onwerkelijk”, klonk het na afloop van de awardshow, die dit jaar in goede banen geleid werd door Bart Peeters.

De eveneens erg jonge DJ Felix De Laet van Lost Frequencies kaapte de prijs voor Beste Dance weg. Prins Laurent mocht de MIA voor de beste Nederlandstalige act weggeven. Ook die ging naar Bazart, al verwarde de prins de popgroep even met de Brusselse kunsttempel Bozar. “Vive le roi, merci!”, reageerde frontman Mathieu Terryn.

Toots Thielemans

Tussen de uitreikingen waren er optredens van onder meer Netsky, Tourist LeMC, Emma Bale, Bazart en Het Zesde Metaal. De Lifetime Achievement Award ging dit jaar postuum naar de in augustus overleden jazzmuzikant Toots Thielemans, wat bij het publiek op een staande ovatie werd onthaald.

De Music Industry Awards zijn de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen en werden dit jaar voor de tiende keer uitgereikt.. De genomineerden worden vooraf bepaald door een brede mediajury. Journalisten van zowel populaire als gespecialiseerde tijdschriften, kranten, radio en tv duiden daarbij hun favoriete kandidaten aan. Daarna kan het publiek online zijn stem uitbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content