Band van de dag #3: Admiral Freebee

Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Ruim 10 jaar na het titelloze debuut en 4 jaar na laatste worp ‘The Honey & The Knife’ is Admiral Freebee terug met een nieuwe single. Eind februari volgt ook een vijfde plaat. Tom Van Laere: onze admiraal van de dag.

Ruim tien jaar na het titelloze debuut en vier jaar na laatste worp ‘The Honey & The Knife’, is Admiral Freebee terug met een nieuwe single, ‘Nothing Else To Do’. Eind februari volgt ook een vijfde studioplaat. Tom Van Laere, onze admiraal van de dag.

Tom Van Laere alias Admiral Freebee keert terug op het voorplan. En hij is goedgeluimd: in de nieuwe single ‘Nothing Else To Do’ horen we naast (Spaanse) gitaar en mondharmonica ook een orgeltje, een trombone, een trompet en een rits sha-la-la-la’s. “Het nummer gaat over de liefde. ‘I fell in love with you, ‘cause there was nothing else to do’. Die ‘you’ kan even goed God of Jezus zijn”, vertelde Van Laere op Studio Brussel.

De vijfde plaat van de admiraal, ‘The Great Scam’, komt op 28 februari uit – een goeie vier jaar na ‘The Honey & The Knife’ met daarop de Stones-achtige hitsingle ‘Always On The Run’. Maar vier jaar heeft hij er niet aan gewerkt. “Ik heb veel andere dingen gedaan: trompet leren spelen – om dan te beseffen dat dat eigenlijk niks voor mij is -, een beetje gereisd en veel nummers geschreven die niet op de cd zijn gekomen.” Deed hij tussendoor ook nog: een plaat van Roland producen en een best-of, inclusief single ‘Old Angel Midnight’, uitbrengen.

Van Laere gaat intussen al ruim tien jaar door het leven als Admiral Freebee. Na zijn naamloze debuut uit 2003 trok hij tot twee keer toe naar de VS, om er eerst ‘Songs’ (2005) en een jaar later ‘Wild Dreams of New Beginnings’ (2006) op te nemen. De eerste leunt aan bij Neil Young, de tweede is een productie van Malcolm Burn (zie onder meer Bob Dylan en Iggy Pop) en bevat een duet met countryster Emmylou Harris.

Voor ‘The Great Scam’ trok Van Laere opnieuw naar Amerika, meer bepaald naar de Water Music Studios in New Jersey, en ging hij opnieuw met schoon volk in zee: producer John Agnello (Kurt Vile, Sonic Youth, Dinosaur Jr.), Sonic Youth-drummer Steve Shelley en “een gitarist wiens naam ik nog niet mag verklappen”.

Of Admiral Freebee wilde dromen heeft met zijn vijfde plaat? “Het album maken is wat ik wou doen”. Verder geen concrete doelstellingen. “Ik heb al jaren geen goals meer gemaakt. Ik ben meer de man van de passes.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op woensdag 12 maart spelen Van Laere en band in de AB.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content