Band van de Dag #123: The Cabin Project

The Cabin Project © gf

Hoewel Denemarken slechts vijf miljoen inwoners telt, heeft het land de jongste jaren al heel wat interessante pop- en rockbands voortgebracht. De nieuwste in het rijtje is The Cabin Project, een gelegenheidsalliantie van de zangeressen Marie Fisker en Tina Skov, die net haar eerste cd uit heeft.

Marie Fisker is in Europa en de VS ongetwijfeld de meest bekende van de twee. Ze maakt namelijk deel uit van de live-band van Anders Trentemøller en leende in de studio haar stem aan tracks als ‘Sycamore Feeling’ en ‘Candy Tongue’. Ze is echter ook al jaren actief als solo-artieste, wat tot dusver twee schitterende langspelers opleverde. ‘Ghost of Love’ (2009) en ‘So, Hoes & Heroes’ (2012) staan vol filmische, melancholische, langzaam voortschrijdende songs die het best tot hun recht komen wanneer de nacht als een warme deken over de wereld gedrapeerd ligt.

Fisker heeft een lichtjes hese stem die bij momenten aan het timbre van Polly Jean Harvey doet denken, maar niettemin over een onmiskenbaar eigen karakter beschikt. Haar muziek houdt het midden tussen pyschedelische folk en naar David Lynch knipogende rock, maar er zit net zo goed een vage countrycomponent in. Andere invloeden zijn de hypnotische dronerock van The Velvet Underground, de sierlijke prog van Pink Floyd en artiesten als Gillian Welch en The Gun Club, van wie de chanteuse op haar platen nummers heeft gecovered.

Tijdens haar tienerjaren begon Merie Fisker te zingen, samen met haar jeugdvriendin Kira Skov, die tijdens de nineties lid werd van Butterfly Species. Het echte succes kwam pas toen Skov tijdens het eerste decennium van de 21ste eeuw de frontvrouw werd van Kira & The Kindred Spirits, een band die een bluesy vorm van indierock speelde en in Denemarken drie cd’s uitbracht. Na de split van dat gezelschap zette de zangeres haar carrière in haar eentje voort, wat tot dusver twee soloplaten opleverde: ‘Memories of Days Gone By’ (2011) en het vorig jaar verschenen ‘When We Were Gentle’.

Blokhut

In 2007 waren beide dames te gast bij de Deense televisie, naar aanleiding van een programma over Johnny Cash. De oude vriendschapsbanden werden weer wat strakker aangehaald en er werden plannen gesmeed voor een gezamenlijke cd, maar toch zou het nog tot de lente van vorig jaar duren eer de zangeressen erin slaagden hun agenda’s op elkaar af te stemmen. Marie Fisker en Kira Skov trokken toen naar Canada, waar ze zich negen dagen lang opsloten in een blokhut in een bos om er songs te schrijven en op te nemen. Daartoe kregen ze assistentie van gitarist Oliver Hoiness en de Amerikaanse multi-instrumentalist Ned Ferm, die de dames ook tijdens hun huidige tournee de nodige ruggensteun verlenen. De opnamen werden in goede banen geleid door geluidstechnicus en producer Mark Howard, een man die zich 23 jaar lang de rechterhand van Daniel Lanois mocht noemen, en vallen nu te beluisteren op het titelloze debuut dat eerder deze week werd uitgebracht onder het pseudoniem The Cabin Project.

Het is een even bezield als intens werkstuk met traag voortstrompelende, vaak drumloze songs die het midden houden tussen folk en alt.country. De teneur is verstild en introspectief en de grote troeven van The Cabin Project zijn uiteraard de stemmen van beide zangeressen, die op een organische manier lijken samen te smelten. Ingetogen mijmerende liedjes als ‘Seize My Ease’, waarin een fluit opduikt, en ‘Johnny Guitar’ zetten de toon. ‘Come Rain’ en ‘Hostile Fade’ worden versierd met twangy gitaren, terwijl elders accenten worden gelegd met wat rudimentaire percussie, minimalistische piano of een toefje sax (in het grofkorrelige ‘Orgelsten’, bijvoorbeeld).

Haardvuur

Hoewel er regelmatig ook ijle synths in het klankbeeld opduiken, huldigt The Cabin Project vooral een klassieke, rootsy vorm van songwriting, die in het geval van ‘My Bride’ en ‘Portrait of A Winking Nun’ duidelijk beademd is door Leonard Cohen. De plaat bevat ook een geslaagde cover van ‘The First Time Ever I Saw your Face’ van Ewan MacColl, al zult u wellicht meer vertrouwd zijn met de versie van Roberta Flack.

De cd kwam tot stand via crowdfunding en daar mogen we blij om zijn, want de tien tracks zijn prima geschikt als soundtrack bij een kille herfstavond, wanneer het haardvuur knettert en u een goede fles spiritualiën bij de hand hebt. The Cabin Project: onthoud de naam. Of beter nog, ga eens kijken hoe de groep het er live van afbrengt. Als u plaatjes van, pakweg Mazzy Star of PJ Harvey in de kast hebt staan, zult u er beslist geen spijt van hebben.

Dirk Steenhaut

De titelloze cd van The Cabin Project is uit bij Stunt Records. De groep treedt op donderdag 4 september op in Flagey in Brussel.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content