Assuralia: “Festivalgangers kunnen eigen verzekering aanspreken”

© Koen Keppens & Wouter Van Vaerenbergh

Wie op Pukkelpop schade leed door het noodweer, kan mogelijk een beroep doen op zijn verzekeringsmaatschappij voor een tegemoetkoming. Dat zegt Wauthier Robyns van Assuralia, de beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen.

Zolang de voorwaarden vervuld zijn, kunnen slachtoffers volgens Robyns hun eigen verzekering aanspreken. Voor lichamelijke letsels is er, naast de tussenkomst door het ziekenfonds, de hospitalisatieverzekering of in het slechtste geval de overlijdensverzekering. Daarnaast hebben sommigen ook een individuele ongevallenverzekering. Daarbij volstaat het om letsels van een bepaalde ernst aan te tonen. Er kan dan een forfaitaire tegemoetkoming worden toegekend, maar er bestaat ook een systeem waarbij de schade moet worden begroot.

Medewerkers van het festival of van sponsors die aan het werk waren op Pukkelpop, worden dan weer beschermd door de wet op arbeidsongevallen. Ook voor materiële schade kan de verzekeraar tussenkomen. Podia, standjes, tijdelijke gebouwen of verlichting kunnen verzekerd zijn tegen stormschade.

Voor schade aan voertuigen is er de omniumverzekering. “Zelfs een kleine omnium dekt natuurschade”, zegt Robyns. Een rechtsbijstandverzekering kan dan weer van pas komen voor slachtoffers die een claim willen indienen. In dat geval zal wel bewezen moeten worden hoe een andere partij in de fout is gegaan. Een tekortkoming van een leverancier, een organisator of wie dan ook zal aangetoond moeten worden, klinkt het. Daarbij wordt dan de norm gehanteerd van de “normaal voorzichtige” leverancier of organisator. Vraag is dan ook in welke mate er sprake is van overmacht.

(Belga, NM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content