Ancienne Belgique promoot jong Europees talent met Liveurope

AB © Belga

Jonge muzikale wolven krijgen steun van de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique (AB). Met Liveurope, een samenwerking tussen dertien Europese concertzalen, worden opkomende talenten uit de EU financieel gesteund.

De bedoeling van Liveurope is om jong Europees talent te steunen door hen financieel bij te staan als ze willen optreden in Europese zalen.

Het initiatief, dat door de AB gecoördineerd wordt, wordt financieel gesteund door “Creative Europe”, het kaderprogramma van de EU voor steun aan cultuur en media.

“Liveurope is een samenwerking tussen dertien zalen die dezelfde passie delen, met name de muzikale ontdekking, en allemaal als doel hebben om jonge Europese talenten te promoten”, aldus AB-directeut Dirk De Clippeleir.

Budget voor jong talent

De AB programmeert al regelmatig opkomende talenten, maar hoopt dat “door dit netwerk vaker en beter” te doen. De zalen die zich bij Liveurope aansloten, krijgen de komende drie jaar een jaarlijks budget van in totaal 500.000 euro. De Europese financiering kan mogelijk verlengd worden voor nog eens vier jaar.

Bonussen

Concreet “kunnen de zalen profiteren van bonussen als ze nieuw talent op hun affiche zetten”, aldus Fabien Miclet, coördinator van het platform. Om het label van “opkomend talent” te krijgen, moeten de groepen minder dan vijf jaar bestaan en mogen ze niet meer dan drie

albums uitgebracht hebben.

Over de grenzen heen

De Europese Commissie, die het project via “Creative Europe” mee heeft opgericht, heeft veel vertrouwen in Liveurope en “hoopt dat Europeanen elkaar door het project zullen ontmoeten en muziek de nationale grenzen zal oversteken”, zegt Karel Bartak, coördinator van Creative Europe.

De website van Liveurope wordt op het einde van het jaar gelanceerd. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content