Ancienne Belgique ontvangt Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement

De Ancienne Belgique, kortweg AB, heeft de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuurmanagement in ontvangst mogen nemen. Behalve de eer, krijgt de laureaat ook een geldcheque.

De Ancienne Belgique, of kortweg AB, heeft de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuurmanagement in samenwerking met het Bilsen Fonds in ontvangst mogen nemen. De Cultuurprijzen 2012-2013 worden uitgereikt aan organisaties of personen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het Vlaamse cultuurleven.

De Brusselse Ancienne Belgique – onder leiding van algemeen directeur Dirk De Clippeleir – is met haar meestal volgeboekte Grote Zaal met een capaciteit van 2.000 mensen en Club voor 250 personen uitgegroeid tot het mekka voor rockfanaten.

Amerikaans Theater in nieuw jasje

Het team achter de AB zet momenteel de schouders onder een ander project: de omvorming van het Amerikaans Theater van de Expo ’58 tot een multidisciplinaire cultuurplek voor de Belgische hoofdstad. Het Amerikaanse paviljoen zou topartiesten moeten voorstellen aan een zittend publiek en extra repetitieruimtes voor jong talent moeten het nieuwe project van de AB onderscheiden.

De jury looft de gelauwerde concertzaal voor de uitgesproken aandacht voor productinnovatie en culturele diversiteit. ‘Klein en groot is er gepasseerd. Dat ze er blijven terugkomen, is de verdienste van een dynamische organisatie die durft te vernieuwen zonder het oude in de archiefkast te zetten. Dat maakt de AB tot een begrip in binnen- en buitenland’, aldus Vlaams minister van Cultuur, Joke Schauvliege.

Cultuurtempel van wereldniveau

Voorts had de jury vooral waardering voor de ondernemingszin die door de jaren heen werd doorgetrokken. Het concerthuis heeft een voortrekkersrol in Brussel en focust volgens de jury niet alleen op de eigen cultuurtempel, maar gaat ook de dialoog aan met de vele partners. De AB draait mee op wereldniveau en draagt bij aan de uitstraling van Vlaanderen tot ver buiten de grenzen van de eigen regio, staat nog in het juryverslag.

De jury bestond uit voorzitter Pierre Drouot, Dominique Salvelkoul, Annick Schramme, Martijn Bal, André Vandorpe, Isabelle De Voldere, Olivier Maeterlinck en secretaris Rita De Graeve. Behalve de eer, krijgt de winnaar van de Cultuurprijs ook een mooi bedrag van 12.500 euro mee. (WD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content