Anciaux: “Gevoel dat één partij cultuur als melkkoe leegmaakt”

© Belga

Voormalig minister van Cultuur Bert Anciaux stelt dat er op bepaalde cultuurdomeinen veel meer bespaard wordt dan 2,3 procent.

Oud-minister van Cultuur en sp.a-senator Bert Anciaux heeft “het gevoel dat één partij (binnen de Vlaamse meerderheid) cultuur als een soort melkkoe aan het leegmaken is om een aantal andere sectoren te sparen”. Dat meldt nieuwssite dewereldmorgen.be, die een gesprek tussen Anciaux en een delegatie van de sociaal-culturele sector bijwoonde.

Expliciet verwijzen naar cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V) doet Anciaux tijdens het gesprek niet. Zoals Anciaux eind november ook al in het duidingsprogramma ‘Polspoel’ op tv Brussel stelde, gaat de bewering dat de Vlaamse regering het kaasschaafprincipe hanteert en overal 2,3 procent bespaart volgens hem niet op.

“Als men dan 10 procent, 15 procent, 25 procent bespaart en soms zelfs nog meer, dan kan men dat niet meer doen onder het mom van een besparing van 2,3 procent. Dat is een politieke keuze”, oordeelt hij.

Dat de partij van Anciaux zelf deel uitmaakt van de Vlaamse regering “maakt het een stuk moeilijker om er zwaar tegenaan te gaan”, laat de senator voorts optekenen. “Ik zou heel veel willen zeggen, maar er wordt mij gevraagd om dat zo weinig mogelijk te doen”.

Alles herzien

Volgens Anciaux bestaat binnen de Vlaamse regering de afspraak dat de besparingen in de cultuursector “op sociaal verantwoorde manier moeten gebeuren en dat er geen sprake mag zijn van een sociaal bloedbad”.

Anders wordt alles opnieuw herzien bij de begrotingscontrole van 2011, aldus de sp.a’er, die besluit dat het dossier voor zijn partij “nog niet gesloten is”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content