Alles wat u moet weten over Janelle Monáes vaginabroek, het kledingstuk van het jaar

Janelle Monáe en haar veelbesproken vaginabroek © GF
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Of u dat nu wil of niet: de vaginabroek uit Janelle Monáes Pynk-clip zal de geschiedenis ingaan als een van de meest iconische kledingstukken uit de muziekwereld. Onze Instant Expert somt de feiten én de trivia op, en nodigt u uit enkele andere overgeanalyseerde kledingstukken te verbinden met de juiste popsterren.

De feiten

Schaampruiken, donuts die gevingerd worden, onderbroeken met opschrift ‘I grab back’ en overduidelijke lyrics als ‘Pynk, like the tongue that goes down… maybe’: Janelle Monaés Pynk (featuring Grimes) en de bijbehorende videoclip zijn een weergaloze ode aan de vulva. Of zoals Monaé het zelf verwoordt: ‘Pussy power!’ Maar er is één specifieke scène die met alle aandacht ging lopen: zeven zwarte vrouwen, onder wie de zangeres zelf, die in een roze woestijn dansen. Vijf van hen dragen een vaginabroek. Dat is een broek die lijkt op een vagina, al zien sommigen er ook garnalen of lappen rauw spek in. Associaties waar we liever niet te veel bij nadenken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De intussen wereldberoemde vagina pants werden ontworpen door de jonge Nederlandse designer Duran Lantink, die werd gecontacteerd door regisseuse en landgenote Emma Westenberg. De briefing was kort maar krachtig: ‘Vagina.’ Binnen de 24 uur moest hij een ontwerp pitchen, daarna kreeg hij een paar dagen om de outfit klaar te krijgen. ‘Ik zei meteen ja, maar had geen flauw idee hoe een vagina eruitziet’, gaf Lantink toe aan NRC. En dus begon hij massaal vrouwelijke genitaliën te googelen. Met de uitgeprinte foto’s trok hij naar lokale stoffenwinkels, op zoek naar zo vaginaal mogelijk ogend textiel. ‘De vrouw van de Indiase zijdewinkel vond het maar niks.’

Uiteindelijk werd het een gigantische roze broek in katoen, tule en zijde, waarbij de benen als schaamlippen fungeren. Het internet ging door het lint. Er werd massaal getwitterd – ‘where can we get the vagina pants?’ Elke zichzelf respecterende modeliefhebber wilde meteen een exemplaar in de kast. Er werden opiniestukken gewijd aan het taboe dat op de vagina rust. Er weerklonk applaus vanwege een belangrijk detail: niet alle vrouwen in de clip dragen een vaginabroek, want niet alle vrouwen hebben een vagina. De vaginabroek zal de geschiedenis ingaan als een van de meest iconische kledingstukken uit de muziekwereld. Of u dat nu wil of niet.

De trivia

  • Het mooiste moment in de Pynk-clip is ongetwijfeld dat waarop het hoofd van Tessa Thompson – actrice en volgens de geruchten het lief van Monáe – al grijnzend uit de ‘vagina’ van de zangeres komt gekropen. Speciaal.
  • Styliste Alexandra Mandelkorn benadrukt dat alle vijf de broeken uniek zijn. ‘Duran koos stoffen in verschillende texturen en tinten voor elk van de lippen. Ze zijn zo prachtig realistisch. Ze horen echt thuis in een museum.’
  • Het Fashion Institute of Technology in New York liet weten dat het het ontwerp wil toevoegen aan zijn vaste collectie.
  • Het vrouwelijke geslachtsorgaan was al vaker een inspiratiebron in de modewereld. Zo toonde het Berlijnse duo Namilia vorig jaar nog een vaginacollectie op New York Fashion Week, inclusief vaginamouwen, een baljurk met vaginaprint en vaginahalslijnen.
  • Het kan altijd nog geschifter: het hoedje van Pharrell heeft zelfs een eigen Twitteraccount (@Pharrellhat) met meer dan 15.000 volgers. Niet slecht voor een hoed.
Alles wat u moet weten over Janelle Monáes vaginabroek, het kledingstuk van het jaar

Partner Content