All About Winston Tong: een interview

Op 6 april organiseert Charleroi/Danses, in het kader van het festival Compil d’Avril, een heuse avond rond het werk van de ex-Tuxedomoon zanger Winston Tong. Knack Focus sprak met werkpartner en boezemvriend Bruce Geduldig over een avondje Tong’en.

Winston Tong is de man waarvoor het begrip ‘manusje-van-alles’ werd uitgevonden. De zanger, poëet, muzikant, schilder, acteur, poppenspeler en visueel artiest mag dan wel het bekendst zijn van de hit ‘In A Manner Of Speaking’ met zijn ex-band Tuxedomoon. Tong heeft veel meer te bieden dan dat.

Dat had Charleroi/Danses goed doorzien en haalde de Amerikaan naar België voor het kunstenfestival Compil d’Avril. Op 6 april organiseert het festival zelfs een Focus Op Winston. Wat we ons daarbij moeten voorstellen? Knack Focus vroeg het aan werkpartner en boezemvriend Bruce Geduldig.

We kennen Tong het best als zanger van Tuxedomoon. Maar zijn carrière strekt zich ook uit over acteren, schrijven, dichten, filmen, … Wat voor artiest is Tong het meest? Geduldig: ‘Winston staat open voor alles. Hij probeert alles en iedereen te omarmen. Maar dat lukt niet omdat niet iedereen er ook zo over denkt. Om hem te beschrijven moet je al zijn werk opnoemen. Je kunt Winston niet zomaar zanger of dichter noemen. Natuurlijk vormen zijn gedichten een kunstwerk op zich, maar Winston is veel meer dan enkel zijn gedichten. Je kunt hem een acting poet noemen, maar dan doe je zijn andere werken onrecht aan, het is erg moeilijk om Winston te beschrijven.’

Compil d’Avril organiseert een avond in het teken van Winston Tong, geweldig. Maar hoe gaat zoiets precies in zijn werk? Bruce Geduldig: ‘Als mensen de hal binnenlopen stoten ze op Winston en ik die in een vraaggesprek elkaar en ook de hele avond voorstellen. Op die manier krijgt het publiek een beeld van wat er die avond allemaal te doen is. De echte expositieruimte wordt opgedeeld in vijf eilandjes. Op die eilandjes komen bepaalde aspecten van de carrière van Winston aan bod. Foto’s, documentaires, films, Winstons solomuziek en Tuxedomoon vullen elk één eilandje.’

Bezoekers belanden dus in een Winston Tong-wereld.
Geduldig: ‘Inderdaad. Eigenlijk komt het neer op een retrospectieve van Winstons carrière. De hele avond somt zijn carrière op. Wie die carrière al kende, komt er daar nog veel meer van te weten. Wie Winston niet, of zelfs maar een beetje kent, kan zich helemaal komen onderdompelen in zijn leefwereld. De nadruk ligt vooral op de eighties, omdat Winston dan de meeste werken produceerde. Maar er zullen ook recente werken getoond worden. De muziekstukken die hij vrijdag (01/04, n.v.d.r.) samen met LX Rudis schreef, bijvoorbeeld.’

Wat zijn de hoogtepunten van de avond? De must-sees? Geduldig: ‘Goh, moeilijke vraag. Nee, ik zal geen aanbelevingen doen. Alles hangt af van de persoon die je bent en de tijd die je die avond bij ons doorbrengt. Om alle stukken die we tentoonstellen te bekijken, te lezen of te beluisteren heb je meer dan een dag nodig. Bezoekers moeten hun interesses terugvinden in de werken van Winston. Ik heb enkele persoonlijke favorieten, maar die gelden alleen voor mij. Een andere bezoeker zal het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn.’

Kunnen bezoekers die danig onder de indruk zijn van een werk, daar geld voor neertellen en ’s avonds een Tong mee naar huis nemen?
Geduldig: ‘Nee, dat is niet mogelijk. Het enige wat we verkopen zijn enkele cd’s. Hoewel, eigenlijk is de dag van vandaag alles te koop. Hoeveel zou ik kosten?

Een man met zo’n overdonderend mooie naam als Bruce Geduldig is onbetaalbaar, geloof ons vrij.Compil d’Avril loopt van 1 tot 9 april en gaat door in La Raffinerie, La Bellone en Les Brigittines in Brussel.

Voor info en tickets kun je op de website van organisator Charleroi/Danses terecht.


Pieter Devriese

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content