Adele was ’s werelds best verkopende artiest in 2015

Adele © /

Volgens de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) was de Britse in 2015 de best verkopende artiest ter wereld. Dat is een opmerkelijke prestatie: het album ’25’ kwam pas uit op 20 november.

Behalve de late release, werd Adele’s jongste bovendien niet verspreid via muziekstreamingwebsites, terwijl streaming steeds populairder wordt.

Het derde album van Adele, dat meer dan vier jaar op zich heeft laten wachten, heeft records gebroken vanaf zijn eerste week in de Verenigde Staten en Groot-Brittanië. Zo werd “Hello”, het eerste nummer op het album, op een week tijd één miljoen keer gedownload. “25” was “de sensatie van 2015”, aldus CEO van IFPI Frances Moore. Wat Adele bereikt heeft, is volgens haar “simpelweg fenomenaal”.

Hoeveel keer Adele nu juist over de (virtuele) toonbank ging, is niet bekend. IFPI baseert zich voor haar ranking op de verkoop van platen en CD’s, onlineverkoop en downloads. De organisatie geeft echter nooit exacte cijfers. Adele wordt in de ranking gevolgd door haar landgenoot Ed Sheeran. Taylor Swift, die in 2014 nog op nummer één stond, zakt naar de derde plaats. Justin Bieber, wiens laatste album “Purpose” eveneens in november uitkwam, staat op de vierde plaats, en de top vijf wordt afgesloten door de boysband One Direction. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content