Achter de schermen van Tomorrowland: een bezoekje aan Dreamville

© Wouter Van Vaerenbergh
Katrin Swartenbroux
Katrin Swartenbroux Chef Lifestyle KnackWeekend.be

Wie op Tomorrowland blijft overnachten doet dat in Dreamville, een kampeerplek die het begrip kamperen een volledig nieuwe invulling geeft. Onze redactrice mocht voor één keertje de site betreden, en klikte na afloop een slaapzak in haar digitale winkelmandje.

Er zijn verschillende tekenen aan de wand die uw ontzettend-ouderdom aankondigen. Lijntjes naast de mondhoeken. Jankende knieën. De overweging of u dit jaar wel een combiticket voor uw favoriete festival zou kopen “want die camping dat is toch echt niet meer voor mij.” Na dit verslag van de kampeersite van Tomorrowland is de kans echter groot dat u uw gamellen prompt in de zilverpoets zet, voor volgend jaar.

“Evenveel mensen als een gemiddelde Belgische gemeente”

De organisatie van Tomorrowland heeft het begrip ‘kamperen’ misschien niet volledig van de kaart geveegd, maar op zijn minst wel totaal geherdefinieerd. Sterker nog: wie blijft overnachten op het terrein in Boom ligt niet ‘op de camping’, maar slaapt in Dreamville, een overnachtingsplaats die opgebouwd is als een echte gemeenschap. De naam zegt het zelf: als Tomorrowland een land is, dan is Dreamville een stad. “Momenteel huisvesten wij evenveel mensen als een gemiddelde gemeente in België”, vertelt persvoorlichter Debby Willemsen. “Zo’n 35.000 festivalgangers zullen hier dit weekend overnachten, volgens een formule naar keuze”. Want naast een “gewone” kampeersite biedt Tomorrowland ook heel wat alternatieven aan.

Zo zijn er de Easy Tents ; vrolijk gekleurde wigwams voor twee of vier personen, voorzien van luchtmatrassen, slaapzakken, spiegeltje en zaklamp. Deze optie is vooral handig voor zij die met het vliegtuig komen en dus geen tent kunnen meenemen. “Wanneer de gasten aankomen in Dreamville zorgen wij ervoor dat hun tent opstaat, dat de luchtmatrassen opgeblazen zijn en de slaapzakken uitgerold, die mensen hebben een lange weg afgelegd en we willen het hen zo comfortabel mogelijk maken”, aldus Willemsen.

Easy Tents
Easy Tents© Wouter Van Vaerenbergh

Het dorpsplein van een Provençaals dorp

Dat geldt trouwens voor iedereen die besluit zich te laten opnemen in de Dreamville community. Wanneer je de kampeerstad betreedt lijkt het net alsof je het dorpsplein van een Provençaals dorp bent opgewandeld. Winkels en eetstandjes van alle mogelijke nationaliteiten hebben zich rond het centrale plein verzameld, uitgevoerd in het typische Tomorrowlanddesign. In het midden van de markt sproeit een fontein vrolijk water richting de hemel. Alles is hier aanwezig om de kampeerders – of moet ik Dreamvillagers zeggen?- in hun noden te kunnen voorzien.

Natuurlijk heeft ieder festival een merch-stand, maar de centrale plaats van Dreamville lijkt in niets op wat we deze zomer al gezien hebben. De kapper van dienst doet je make-up en vlecht bloemen in je haar, de slagerij maakt voor je neus de beste barbecueschotels klaar, om van de bakkerij nog maar te zwijgen. Om middernacht, vlak voor de laatste DJ’s hun set afsluiten, begint hij te kneden en brood in de oven te schuiven. De festivalgangers die na een lange dag dansen en springen dus terugkeren naar hun slaapplek worden verwelkomd door de geur van vers brood in de neus – er hebben mensen al voor minder hun ‘glutenvrij’-badge van de borst gerukt.

Bij de kapper
Bij de kapper© Wouter Van Vaerenbergh

Deze hele constructie mag de tien dagen dat Tomorrowland het recreatieterrein van Boom bezet blijven staan, maar de tentjes die moeten verdwijnen. “Aangezien de aankopers van de Easy Tent hun tent niet zelf opgezet hebben, moeten ze die ook niet afbreken”, legt een medewerker uit. “Tenzij ze het materiaal weer mee naar huis willen nemen natuurlijk, dat kan ook. Maar na vorig weekend zijn er toch héél wat tenten blijven staan. Die hebben we dus allemaal moeten afbreken in dezelfde tijd als we de site moesten schoonmaken. Iemand heeft het eens uitgerekend en in principe moesten we dus 2,7 voetbalvelden per uur leeghalen en schoonmaken. Heftig!”

Willemsen schat dat zo’n 25.000 mensen voor de standaard campingsite kiezen, en de overige tienduizend kiest voor de Easy Tent, de Dreamlodge, de Relax Room of de Mansion.

In de buurt van de Mansionsmogen we niet komen, maar volgens de Tomorrowland website is het “the ultimate experience in luxury accommodation.” De huizen liggen in het midden van de natuur en bevatten, naast slaapkamers met twaalf echte, opgedekte bedden, ook een woon-, eet-, en badkamer. De keuken is voorzien van een gevulde koelkast en een espresso machine. Uitrusten van het festival doe je op je eigen zonneterras of in de jacuzzi. Wie wil (en geld te over heeft) kan zijn huis mansion ook iedere dag laten schoonmaken en beroep doen op een -zoek houvast aan uw bureaublad- butler.

Op het terrein van deDreamlodges en de Relax Rooms mogen we wél snel een kijkje gaan nemen, “maar niet te lang, we willen de mensen zoveel mogelijk privacy gunnen zodat ze ten volle kunnen relaxen.” De lodges (grote kwaliteitstenten met verhoogde bedden, usb-aansluiting en nachtlamp) en rooms (containerhuisjes met echte bedden, kastjes en verduistering) staan opgesteld rond een centraal gedeelte, opgetrokken uit hout en rijkelijk versierd met planten, bloemen, lampions en kussens in allerlei vrolijke kleuren. Hier kunnen de gasten genieten van een massage, een cocktail of verschillende maaltijden in een decor dat de deelnemers van Mijn Pop-Up Restaurant vast een minderwaardigheidscomplex bezorgt.

Hoewel er aan een overnachting in een room of lodge een aardig prijskaartje hangt, is het wel duidelijk waar dat geld naartoe gaat. Alles is tot in de puntjes afgewerkt, en afgezien van enkele Duitsers in een mouwloos shirt zou een onoplettend waarnemer niet eens doorhebben dat hij zich op een kampeerterrein bevindt.

“Soms vergeet ik naar het festivalterrein te gaan”

De accommodatie is nooit gezien, zeggen ook de verschillende kampeerders die ik aanspreek. Niet alleen in de buurt van de Dreamlodges en de Relax Rooms, maar ook tussen de gewone tenten zijn aangename ontmoetingsplaatsen, eetruimtes, barbecuezones en chillplekken opgericht, waar verschillende festivalgangers gretig gebruik van maken. “Ik heb nog nooit zoiets gezien, ik ga al heel mijn leven naar festivals, maar dit heb ik nog niet meegemaakt”, zegt een Duitser die net zijn tent komt uitgekropen. Ook een bende Amerikanen verderop is razend enthousiast. “Het is hier zo gezellig dat ik soms vergeet naar het festivalterrein te gaan!”, roept er eentje. Ik vraag hen of ze echt geen puntje van kritiek hebben, aangezien mijn artikel anders wel bijzonder gesponsord zou overkomen. “Wel… gisteren heb ik toch zeker tien minuten moeten wachten eer ik kon douchen. Ben je daar iets mee?”

Barbecueën op Dreamville
Barbecueën op Dreamville© Wouter Van Vaerenbergh

Moonshine en escorts

Desondanks het hoge level aan comfort en de mogelijkheid tot luxueuze uitspattingen blijft ook Dreamville in een festivalsfeertje baden. En gelukkig maar. Wat is een festivalweekend immers zonder kots aan je teenslipper en semicomplimenten op weg naar het toilet (zelfs op Tomorrowland zijn dat lekker volkse Dixihokjes). Enkele Britten bieden me moonshine aan in ruil voor een glimp van mijn borsten, en een Spanjaard was ervan overtuigd dat ik “net seks had gehad met de baas” omdat ik enkel een mannenhemd droeg.

Oneerbare voorstellen
Oneerbare voorstellen© Wouter Van Vaerenbergh

Toch is Dreamville één van de redenen waarom het publiek van Tomorrowland zo groot en divers is. Wie vindt dat slapen op de grond in een door ochtendadem gecondenseerde tent deel uitmaakt van de ultieme festivalervaring kan hier naar hartenlust zijn ding doen, maar wie vreest dat zijn jicht zou opspelen na een nacht in een slaapzak kan eveneens genieten van de voordelen van op het festivalterrein slapen. Dit is geen camping voor luxepaardjes, dit is een vakantiedorp dat voor ieder wat wils in aanbieding heeft.

Of hier ’s avonds laat ook “HOEREEEEEEUUUUUHHHH!!” tussen de tenten en hutten weerklinkt, daar hebben we het raden naar. Wij hebben ons geld echter ingezet op “ESCOOOOOORRTSSS!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content