6 innovaties op de festivals

KarTent © KarTent

Festivals bieden al eventjes ‘zo veel meer dan muziek’. Wij selecteerden voor u zes van de leukste extramuzikale innovaties van deze festivalzomer, van kartonnen tenten tot een wasbar.

Tentje van papier

Altijd al in een kartonnen doos willen slapen? Dan is KarTent uw ding. Het gelijknamige Nederlandse initiatief pakt uit met een wegwerptent, volledig gemaakt uit karton en goed voor het milieu. Dour, Groezrock, Paradise City, Ostend Beach en Rock Herk sprongen al op de KarTent-kar. ‘Wat als het regent?’ horen we u denken. Volgens de makers is de tent ‘bestand tegen een beetje water’. Of ‘een beetje’ gelijk staat aan een half blik Cara Pils dan wel een regenstorm zoals op Rock Am Ring, zult u moeten ondervinden.

Bier hier!

Paradise City lijkt het toonaangevende Belgische festival als het op innovatie aankomt. De voorgenoemde KarTent is er in de campingprijs inbegrepen, er is een deal met Uber om carpooling te motiveren en het festival introduceert nu ook Tsjing, een mobiele app waarmee u een hapje of drankje kunt bestellen dat geleverd wordt op welke plek op het festivalterrein dan ook. U kunt alleen maar hopen dat er nog wat van uw pint overblijft tegen dat de garçon u te midden van de festivalmeute herkend heeft.

Het sterkste netwerk

In het kader van Starters @ Gent Jazz en Jazz Middelheim trakteren beide festivals start-ups en jonge ondernemers voortaan op een vip-pakket. Is daarin inbegrepen: een driegangenmenu, een open bar, een exclusieve parkeerplaats en een al even exclusief toeschouwersplatform. Via de mobiele app Conversation Starter kunnen de starters tijdens dan wel tussen de optredens door met elkaar netwerken. Naar een festival gaan was nooit eerder zo lucratief.

Pukkelkok

The Shelter Stew: stoofpotje van rund met Ter Dolen, puree met karnemelk en witloofsalade.
The Shelter Stew: stoofpotje van rund met Ter Dolen, puree met karnemelk en witloofsalade.

Culinaire hoogstandjes op festivals zijn de nieuwe mayonaise met friet geworden. Toch is Cookpit, het nieuwe pop-uprestaurant van Pukkelpop, vernieuwend, in die zin dat er door een zeventigtal leerlingen van de Hasseltse Hotelschool gekookt wordt met groenten en kruiden die gekweekt zijn door studenten van de Dageraadschool van Kortessem. Van de Wablief Salad tot The Shelter Stew: de Sergio Hermans van morgen bricoleren zes gerechten, geïnspireerd op de namen van zes Pukkelpoppodia.

The sauna cabin in the woods

Een verfrissende innovatie is het niet, maar wel een stomende: de sauna’s van Deep in the Woods. Voor bij hondenweer, of tijdens de pauze tussen Dijf Sanders en Chris Cohen. Het gezellige festival te Heer zet zich al jaren in voor het welzijn van mens en natuur. In 2016 betekent dat ook nog duurzaam eten, yogasessies, fikse wandelingen en een babysit voor ouders die ontlading zoeken na een slopende werkweek.

Kleine wasjes, grote wasjes

Vorig jaar waren er al losse wasmachines, dit jaar is er een heuse wasbar (niet te verwarren met De Wasbar in Gent, Antwerpen of Kortrijk). Níét Laundry Day, maar wel Tomorrowland doet zijn uiterste best om uw lief ook tijdens het festival de was te laten doen. De wasbar bevindt zich op Dreamville, de uitgebreide festivalcamping van Tomorrowland, en schenkt u koffie of taart terwijl u op uw kleine of grote wasjes wacht.

De festivalinnovaties die wij in 2017 verwachten? Een strijkcafé, een vegetarisch boekhoudersrestaurant en een afwasfonduehuis. Tot dan!

Joshua Migneau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content