25 jaar Charlatan: verderfelijk muziekfeest in de Vooruit

© Kos

De Charlatan bestaat 25 jaar en dat zal Gent geweten hebben. Vanavond, 8 februari, wordt er onder het motto ’25 jaar cultureel verderfgoed’ een groot muziekfeest in de Vooruit opgezet ter ere van de beruchte muziektempel. “De waarde van café Charlatan kan echt niet onderschat worden”, zegt singer-songwriter Frederik Sioen, die er vanavond op het podium staat.

De Charlatan bestaat 25 jaar en dat zal Gent geweten hebben. Vanavond, 8 februari, wordt er onder het motto ’25 jaar cultureel verderfgoed’ een groot muziekfeest in de Vooruit opgezet ter ere van de beruchte muziektempel. “De waarde van café Charlatan kan echt niet onderschat worden”, zegt singer-songwriter Frederik Sioen, die er vanavond op het podium staat.

Feest met potpourri aan muziek

In drie verschillende zalen in de Vooruit wordt de verjaardag van het muziekcafé gevierd. Er zijn optredens van de Charlatan Gelegenheidsband met onder andere Sioen, Frank Vanderlinden (De Mens) Johannes en Wolfgang (The Van Jets), Luc De Vos (Gorki), Gunter Lamoot, Wannes Capelle en Big Boy Frankie. Daarnaast zijn er concerten van Kenji Minogue en Raketkanon en deejaysets met Red D & Lady Linn, Soul Shakes en Bafana & Bromin. Een muziekaffiche met een bont allegaartje dus, zoals het de Charlatan betaamt. “Dat is het fijne aan deze keuze”, zegt Gentenaar Frederik Sioen. “Muzikanten staan er naast DJ’s op de affiche en de stijlen zijn heel verschillend. En die potpourri wérkt echt.” Zelf brengt hij vanavond twee duetten met Pieter-Jan De Smet, waaronder All The Young Dudes van Bowie, een gepaste ode.

25 jaar publiek en muziek van verschillende pluimage

Charlatan is een leuk woord voor kwakzalver of bedrieger. Het succes van de Gentse muziektempel is alvast geen bedrog. Het café op de Vlasmarkt is in na al die jaren een begrip geworden. Een succesingrediënt is dat het café bezoekers van verschillende pluimage weet aan te trekken. “Je moet er niet in de pas lopen, je kan er helemaal jezelf zijn”, vertelt Sioen. “Je ontmoet er zoveel aparte figuren met een eigen identiteit. Zo kan je er heel de nacht met een gothic aan de toog hangen, die je ergens anders misschien niet zou ontmoeten. Dat is echt de charme van het café.”

Een andere troef van de Charlatan is om groot talent voor hun doorbraak te strikken. Zo stonden Yeasayer en Michael Kiwanuka er toen ze nog onbekend waren voor het grote publiek. “Ik heb er echt veel ontdekkingen gedaan als jonge muzikant”, vertelt Sioen. “Ik kijk er zelf ook graag naar jonge, onbekende acts die er altijd de nodige aandacht krijgen.”

Muziektempel waar de nacht eindigt

Vijfentwintig jaar Charlatan: het is voor vele Gentenaars een mozaïek van herinneringen. Al dan niet gekleurd met een stevige geut alcohol. “Mijn eerste keer?”, zegt Sioen. “Door het overtollig drankgebruik kan ik het me niet meer heel helder herinneren. Maar ik moet een jaar of vijftien geweest zijn. Waarschijnlijk was het op de Gentse Feesten. Na verloop van tijd word je naar de Charlatan gezogen waar alles eindigt.”

Van 15-jarige puber tot jonge dertiger: Sioen zag heel wat geschiedenis passeren. “Toen ik er de eerste keren kwam, was het daar echt nog een drugskot”, vertelt hij. “Maar met Gerald en Joris, de nieuwe uitbaters, heb ik het er echt zien verbeteren. Er kwam wel wat commentaar op de buitenwippers. Ik ben er zelf trouwens ook ooit eens buiten gesmeten, ondanks dat ik een brave jongen ben (lacht).Maar het is logisch dat een plek die aan populariteit wint buitenwippers inhuurt en meer regels opstelt.”

Het café is dus al lang niet meer het café van vroeger. Met een concert-en danszaal, een derde zaal genaamd ‘barbaar’, twintig huis-dj’s en meer dan tweehonderd concerten per jaar is de Charlatan de muziektempel van Gent geworden. “Je kan de waarde van de Charlatan eigenlijk niet onderschatten”, zegt Sioen. “Het is niet de enige plek waar iets gebeurt, zo’n uitspraak doet teniet aan andere leuke cafés in Gent. Maar het is wel dé plaats waar je wil gespeeld hebben voor je plaat uitkomt.”

Voor het verjaardagsfeest vanavond gaan de deuren van de Vooruit open vanaf 21u en de bezoekers kunnen er doorgaan tot in de vroege uurtjes. “Vijfentwintig jaar Charlatan, vijfentwintig jaar verderf. Dat komt niet goed.” Aldus Sioen. U weze gewaarschuwd. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content