17 artiesten om met stip aan te kruisen op uw Pukkelpop-planning

Rihanna © gf

In de stortvloed aan artiesten die de komende dagen de Pukkelpopweide overnemen, is het alweer bijzonder moeilijk kiezen. Om u te helpen door het bos de festivalweide te kunnen blijven zien, selecteerde Knack Focus zeventien artiesten die op uw lijstje horen te staan.

DONDERDAG 18/8

Kiran Leonard (12.40, Lift)

Britse, door Bowie en Cobain beïnvloede weirdo die soms briljante, vaak ellenlange, wispelturige songs rijmt met een excentrieke persoonlijkheid, en al onder de vleugels werd genomen door zowel Ryan Adams, Father John Misty, als Carl Barat van The Libertines. In welke mentale staat meneer Leonard zich precies zal bevinden – na een verblijf in de Mojavewoestijn laat hij zich aanspreken als Saint Leonard – valt moeilijk te voorspellen, maar dat er íets te gebeuren staat, is vrijwel zeker.

Mick Jenkins (12.40, Dance Hall)

Chicago als broeihaard van nieuw hiphoptalent, dat is meer dan alleen Chance the Rapper, BJ the Chicago Kid, Joey Purp, Jean Deaux, , Vic Mensa, en Tink. Mick Jenkins, onlangs te gast op de nieuwe van BadBadNotGood en in de studio met Kaytranada, is een rijzende ster uit Chi-town, en verplichte kost op Pukkelpop.

Robbing Millions (15.30, Wablief)

Vijf Brusselaars wier muziek slalomt tussen de betere indierock en psychedelische pop, dat is Robbing Millions. Hun fraaie debuutplaat ligt op 26 augustus in de rekken. In Kiewit krijgt u alvast een voorsmaakje.

Nao (17.40, Castello)

Neo Jessica Joshua is het r&b-vuurvliegje dat u kent van de hit Firefly van Mura Masa, was de lachende derde op de BBC Sound Of-lijst van 2016 en tekent op haar zojuist verschenen debuutplaat For All We Know resoluut voor heldere kleuren, strakke popritmes en uitbundige schwung.

The Japanese House (18.20, Lift)

Pukkelpop heeft er een podium bij: Lift, voor het jonge talent dat een voetje kan gebruiken. U vindt er namen uit onze rubriek Toekomstmuziek terug: het Britse synthpopenigma The Japanese House op donderdag, de Deense romantici Blaue Blume op vrijdag en de Zweedse nieuwkomers Liss op zaterdag.

The Japanese House en Blaue Blume zullen niet optreden op Pukkelpop 2016, zo meldt de organisatie van het festival.

17 artiesten om met stip aan te kruisen op uw Pukkelpop-planning
© Joost Joossen

De Ideale Wereld (18.30, Wablief)

De jongens van De Ideale Wereld verhuizen wéér. Na hun transfer van Vier naar Canvas, zetten Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Sven De Leijer nu tijdelijk hun kamp op in Kiewit. En ondanks het feit dat Belle Perez nipt de affiche niet haalde, liet ook Sociaal Incapabele Michiel weten aanwezig te zullen zijn op 18, 19 en 20 augustus.

Rihanna (22.40, Main Stage)

Rihanna hoeven we u vast niet meer voor te stellen, maar toch vatten we haar carrière nog even samen: de 28-jarige zangeres uit Barbados wist verschillende nummers de hitlijsten in te kegelen, werd de best verkopende digitale artiest ooit met 210 miljoen downloads en zorgde samen met Kanye West voor de doorbraak van ene Paul McCartney met FourFiveSeconds– of genoot die daarvoor nu ook al enige roem?

VRIJDAG 19/8

Let’s Eat Grandma (13.00, Castello)

In de categorie meest f*cked up artiestennamen moeten de dames van Let’s Eat Grandma bijzonder hoog scoren, al doen ze dat gelukkig ook met hun muziek. De 17-jarige Noors-Britse vriendinnen Rosa Walton en Jenny Hollingworth trakteren u maar wat graag op een muzikale lunch uit grootmoeders keuken, maar dan wel in een modern en experimenteel popjasje.

Tsar B
Tsar B

Tsar B (14.25, Castello)

Als mensen vroegtijdig kunnen reïncarneren, dan moet Beyoncé wel in het lichaam van Justine Bourgeus zitten. Onder haar artiestennaam Tsar B wil ze de Pukkelpopweide overtuigen dat ze de titel van Indiequeen waardig is en waarom u zich als trouwe onderdaan maar beter op 26 augustus naar de platenboer rept voor haar debuut-ep.

The Chemical Brothers (22.40, Main Stage)

Om de piramideshow van Daft Punk tien jaar geleden te overtreffen zullen The Chemical Brothers in Kiewit wel heel erg uit hun pijp moeten komen, maar onthoud dit: robots. En laserogen. Plus, de Chems kunnen bogen op een uitstekende livereputatie. Niks staat dus een rondje ‘de fun, de hits’ in de weg!

Whitney (23.50, Lift)

Met hun single No Woman wist de Amerikaanse indieband Whitney meteen een onvergetelijke oorwurm op de wereld los te laten. De relatief jonge band debuteerde dit jaar met het album Light Upon The Lake en is ongetwijfeld van plan om Kiewit omver te blazen met hun ingetogen muzikaal geweld.

Thee Oh Sees (01.00, Club)

John Dwyer is 41 jaar, en al zijn halve leven actief in de garagerockscene van San Francisco. Met Thee Oh Sees alleen heeft hij al een plaat of tien op zijn naam staan, en dat in slechts acht jaar tijd. De elfde langspeler van het ranzige gitaarcombo verschijnt nog dit jaar, en heet A Weird Exits.

ZATERDAG 20/8

Anderson .Paak & The Free Nationals (16.10, Main Stage)

Insiderinformatie: volgens Stephen en David Dewaele van Soulwax (dezelfde dag om 22.50 uur aan de bak in de Dance Hall) is Paak een van de strafste liveartiesten die ze de laatste tijd hebben gezien. De voormalige protegé van Dr. Dre – dat rijmt! – mag laten zien en horen waarom, op het hoofdpodium, zowaar.

Jamie Lidell (20.25, Marquee)

Bisronde voor Jamie Lidell: acht jaar na zijn vorige optreden op de Limburgse festivalweide is de Britse soulzanger klaar om opnieuw zijn catchy imaginaire discobollen door de Marquee te laten zweven. En of de glitter er als vanouds zal afspatten.

LCD Soundsystem (21.20, Main Stage)

Na vijf jaar weer back in business: dit electroverbond van DFA-kopstuk James Murphy. Later dit jaar zouden ze een nieuw album uitbrengen, maar voor het zover is, zullen ze op de Main Stage van Pukkelpop zwijgen en de hits spelen.

Taxiwars
Taxiwars© Wouter Van Vaerenbergh

Taxiwars (22.50, Wablief)

Als TaxiWars bewijzen dEUS-frontman Tom Barman, saxofonist-componist Robin Verheyen, bassist Nicolas Thys en drummer Antoine Pierre dat jazz verre van muziek voor een beperkt en elitair publiek hoeft te zijn. Verwacht snedige jazz met een punkspirit, én een preview uit hun op 7 oktober te verschijnen tweede plaat Fever.

Soulwax (22.50, Dance Hall)

Wie ze zijn, dat weet u. Wat ze gaan doen, dat weet niemand, behalve Stephen en David Dewaele zelf. Ja, ze staan op dezelfde dag geprogrammeerd als hun vriendje James Murphy van LCD Soundsystem, maar in Gent worden de lippen stijf op elkaar gehouden. Half werk kennen de broers niet, dus kruis nu al de verrassing van de festivalzomer aan.

(JB/JL/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content