16e World Soundtrack Awards in Gent: ‘soundtracks tv-series halen filmmuziek in’

Dirk Brossé (rechts) tijdens de vorige editie van World Soundtrack Awards. © Belga

In oktober dit jaar vindt de 16e editie plaats van het World Soundtrack Award, de reeks prijzen die het Film Fest Gent uitreikt aan de beste filmmuziek. Dit jaar ligt de focus op muziek uit tv-series.

Het Gentse filmfestival pakt dit jaar uit met de soundtracks voor series als Fargo, Homeland, House of Cards, Sherlock en The Leftovers. Die zullen zoals gewoonlijk gespeeld worden door het Brussels Philharmonic en het Vlaamse Radio Koor onder leiding van Dirk Brossé, die tevens muziekdirecteur is van het evenement. Omwille van het nieuwe thema dit jaar wordt de nieuwe prijs ‘Best Original Score for Television Series & Miniseries’ geïntroduceerd.

Uiteraard zullen ook enkele componisten aanwezig zijn. Zo zullen David Arnold en Michael Price deelnemen aan de live versies van de dramaserie Sherlock en zal Max Richter het Brussels Philharmonic vergezellen voor zijn mysterieuze soundtrack voor cult-drama The Leftovers. Ook Jeff Russo zal de live performance van Fargo – die al een Emmy-nominatie kreeg – zelf begeleiden op drum. Sean Callery, bekend voor de soundtracks van tv-series als 24 en Homeland, zal te horen zijn op piano en Jeff Bael zal soleren op trompet in de live versie van zijn muziek voor House of Cards.

Het mag duidelijk zijn dat naast bekende regisseurs en scenarioschrijvers ook steeds meer topcomponisten zich aangetrokken voelen tot tv-series. Dat het Film Fest Gent dit jaar voor deze nieuwe kunstvorm koos was dus een evidente keuze. ‘We weten allang dat de soundtracks voor tv-series de traditionele filmmuziek aan het inhalen zijn. Redenen genoeg dus om tijdens de 16e World Soundtrack Awards te focussen op een grote waaier van originele tv scores’, aldus Dirk Brossé.

Het Film Fest Gent zet zich al sinds 1985 in voor filmmuziek en kreeg al veel lof voor de pioniersrol die ze hierin speelde. Het festival organiseerde zelfs het allereerste concert van de bekende filmcomponist Hans Zimmer. Het duurde tot 2001 tot ze de evenementen verzamelden onder de noemer ‘World Soundtrack Award’.

Het volledige muziekprogramma van 19 en 20 oktober maakt Film Fest Gent eind juni bekend. (OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content