Vlaming Freek Mariën wint Taalunie Toneelschrijfprijs

© Facebook

De jonge theatermaker Freek Mariën heeft met Wachten en andere heldendaden de Taalunie Toneelschrijfprijs gewonnen. Hij kreeg de prijs afgelopen weekend tijdens het Nederlands Theater Festival. Mariën houdt 10 000 euro over aan zijn overwinning.

Mariën schreef Wachten en andere heldendaden voor De Nietjesfabriek en Ballet Dommage. Het uitgangspunt van het stuk wordt gevormd door vier bewakers die de wacht houden voor een muur, waarachter zich een staatsgeheim bevindt. Wanneer een van de vier bewakers spoorloos verdwijnt, dreigt het hele systeem in elkaar te zakken.

De jury van de Toneelschrijfprijs, een organisatie van de Nederlandse Taalunie, koos het stuk van Mariën uit 68 inzendingen. ‘Wachten en andere heldendadenis een anarchistisch en provocatief stuk, onnavolgbaar in ontwikkeling, zo uitzonderlijk dat het eigenlijk met geen ander werk te vergelijken valt’, klinkt het in het juryrapport. ‘Het gaat over macht, (vastgeroeste) patronen, regeltjes, verwachtingen, de angst om ergens niet bij te horen, de prijs van (on)gehoorzaamheid, de omgang met gemis en verlies, maar ook over zaken als politiek en besparingen.’

Frappant: in die jury zat ook Ruth Mariën, dramaturg en de zus van de winnaar. De Nederlandse Taalunie benadrukt dat zij niet bij de stemming over de tekst van haar broer betrokken was. Kortom, het is aan de twee andere juryleden te danken dat Wachten en andere heldendaden het haalde.

Freek Mariën studeerde in 2012 af als Master in Drama aan de KASK Gent. In 2009 richtte hij samen met Sarah Van Overwaelle het jeugdtheatergezelschap De Nietjesfabriek op. Eerder viel Mariën ook al in de prijzen met zijn toneelwerk. Met de theatertekst Vergiet won hij de Kaas & Kappesprijs 2012, die de beste jeugdtheatertekst uit Nederlands- Duits taalgebied bekroont. In 2015 verliet Mariën De Nietjesfabriek en richtte hij Het Kwartier op., een nieuw collectief waarin zowel zijn toneelwerk als zijn literair werk onderdak vinden.(JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content