
Titus De Voogdt speelt ‘Bos’: ‘Mijn debuut als buiksprekende paddenstoel’
Titus De Voogdt speelt een zwam in Bos, een optimistisch klimaatstuk van Bronks.
Of Titus De Voogdt nu groenteconfetti met kalfskotelet serveert in Celebrity MasterChef, bedachtzaam in de camera tuurt in de Netflixserie The Missing of samen met Robrecht Vanden Thoren over de scène slingert in het geweldige stuk Parkplatz: alles doet hij met evenveel vuur als droogkomische flair. Dat geldt ook voor zijn rol in Bos, een stuk dat hij brengt met Greet Jacobs, Mats Vandroogenbroeck en Tania Van der Sanden, in een regie van Simon D’Huyvetter.
In de teaser van Bos imiteert Tania Van der Sanden een duif. Wat speel jij?
Titus De Voogdt: Ik ben een paddenstoel, Porto, met roots in Parijs en op mijn hoofd groeit er nog een paddenstoel, genaamd Bello. PortoBello is een soort buiksprekende champignon. Hoe ontstaat zo’n idee? Al improviserend. We spelen vanuit het perspectief van de planten en dieren en tonen het lichtpuntje in de klimaatproblematiek. Dat is erg moeilijk. De duiven eten vandaag vooral frieten. Bosdieren zien exoten in hun bos opduiken. Trekvogels trekken amper nog… Maar dit stuk is voor iedereen vanaf acht jaar. Je wil jonge mensen niet met een schuldgevoel of angst opzadelen.
‘Is er nog plaats voor avontuur op deze wereld?’
Hoe maak je iets vrolijks over de klimaatcrisis?
De Voogdt: Door in te zetten op de goesting om de natuur te ontdekken. Dat breng ik ook mijn dochters bij. Als we buiten zijn, vertel ik welke vogels ze horen, welke bomen we passeren. In Bos beginnen enkele bosdieren een reizend circus. Ze willen de mensen met hun show hun visie meegeven. Uiteraard met humor. Humor is het glijmiddel van elke kunst. En er wordt gezongen door ons wormenkoor. De tribune, het podium, de poppen: we bouwden het voornamelijk met gerecycleerd materiaal.
Is het die liefde voor de natuur die je dit najaar de fiets opjaagt?
De Voogdt: Dat en een verlangen naar avontuur. Dit najaar fiets ik met Tom Ysewijn en Jeroen Franssens in zes weken van Namibië naar Angola. We doen dat voor de podcast Nowak. De podcast is gebaseerd op Toms boek Alleen door Afrika. Daarin beschrijft hij hoe de Poolse ontdekkingsreiziger Kazimierz Nowak na de Eerste Wereldoorlog door Afrika fietste. Het stuk van Namibië tot Angola lukte hem niet. Wij werken dat af en willen onderzoeken of er vandaag nog plaats is voor avontuur op deze wereld. Ter voorbereiding fiets ik zeker een paar keer naar de locatie waar we Bos spelen.
Bos
Op 03 en 04.05, ter hoogte van Bonaventurestraat 200, Jette (daarna op tournee), bronks.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier