‘Ten Oorlog’ van Lanoye voert Nederlandstalige toneelcanon aan

Tom Lanoye © /

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) lanceert vrijdag een website met 25 oorspronkelijke Nederlandse en Vlaamse toneelstukken. De top drie, met onder andere Ten Oorlog van Tom Lanoye, is nu al bekend.

Grote internationale klassiekers, zoals bijvoorbeeld De Kersentuin van de Rus Anton Tsjechov, zijn regelmatig te zien op Nederlandse en Vlaamse toneelpodia. Nederlandse en Vlaamse stukken worden dan weer vaak vergeten. Met een canon wil de KNAW Nederlandstalige theaterstukken meer op de planken krijgen.

De KNAW lanceert haar lijst vrijdag, maar de top drie is nu al bekend: Ten Oorlog van Tom Lanoye, Lucifer van Joost van den Vondel en Leedvermaak, Rijgdraad, Simon, een combinatie van drie toneelstukken van Judith Herzberg.

Dat Ten Oorlog, de marathonvoorstelling uit 1997 waarin Tom Lanoye en Luk Perceval acht stukken van Shakespeare verwerkten, in de top drie staat, is geen toeval. Eerder, in maart 2015, werd het al eens bekroond als hetbest speelbare Nederlandstalige toneelstuk. Ook toen vervolledigden Lucifer van Vondel en het drieluik van Herzberg de top drie.

De initiatiefnemers zijn Bart Ramakers (Rijksuniversiteit Groningen), René van Stipriaan (DW Projecten) en Rob van der Zalm (Universiteit van Amsterdam). Ze stelden met experts een longlist van honderd Nederlandstalige stukken op. Daaruit zijn er 25 gekozen via een enquête, die vanaf vrijdag dus officieel op de ‘canon’ prijken. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content