Stadstheater van Leuven, Genk en Hasselt wil voorstellingen hervatten in openlucht

C-Mine in Genk, waar Het nieuwstedelijk naast stadsgezelschap ook artist in residence is.

Van zodra de overheid groen licht geeft, wil het theatergezelschap Het nieuwstedelijk voorstellingen in openlucht spelen. Het nieuwstedelijk is het actuele stadstheater van Leuven, Genk en Hasselt.

Theatergezelschap Het nieuwstedelijk wacht op toestemming van de overheid om, met inachtneming van alle veiligheidsregels, deze zomer voorstellingen in openlucht te spelen. Voor het najaar werden al voorbereidingen getroffen om ook in de zalen te spelen. Het nieuwstedelijk, met Opek in Leuven als uitvalsbasis, is het actuele stadstheater van Leuven, Genk en Hasselt.

Sinds de invoering van de coronamaatregelen heeft Het nieuwstedelijk al meer dan zestig voorstellingen moeten annuleren. Op de website en sociale media worden nu heel wat audiowerk, muziek en videocaptaties van voorstellingen gepubliceerd. ‘Binnenkort spelen we ook nieuw klein werk online. Daarvoor gaan telkens één toneelauteur en één acteur samen aan de slag, met netjes anderhalve meter tussen hen in’, zegt artistiek directeur Stijn Devillé.

Van zodra de toestemming er is, wil het gezelschap in de zomermaanden voorstellingen geven in openlucht. In het najaar wil Het nieuwstedelijk in zalen spelen met een kleine bezetting, zowel op het podium als in de zaal. Hiervoor werden de zalen en decors geanalyseerd.

‘We spelen premières, we ontwikkelen nieuw werk. Als grotere producties nog niet haalbaar blijken, kiezen we de geknipte kleinere voorstellingen uit ons eigen repertoire. Voor één enkele toeschouwer, voor tien of honderd. Met fysieke afstand, mondmaskers, handgels, verplaatsingsregels en veiligheidsprotocols. Het is een nieuwe werkelijkheid, waaraan wij onze verbeelding toevoegen’, aldus Devillé. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content