Schouwburg NTGent gaat één speeljaar dicht

NTGent © Phil Deprez
Guido Lauwaert
Guido Lauwaert Opiniemaker

Het NTGent sluit volgend jaar zijn schouwburg. Het publiek en het gezelschap moeten het veld ruimen voor aannemers en werklui, die een aantal structurele aanpassingen zullen doorvoeren. De voorstellingen zullen in bevriende zalen doorgaan.

Het Gentse stadsgezelschap NTGent zit in de lift. 400 voorstellingen per jaar, waarvan de helft reisvoorstellingen, jaarlijks zes nieuwe producties en twintig hernemingen, 80% zaalbezetting, en een omzet van 8,5 miljoen euro per jaar.

Succes brengt echter extra kosten mee. Als internationaal gezelschap zijn buitenlandse theaters er tuk op om met hun eigen producties in Gent op te treden. Het gebouw voldoet echter niet aan de eisen van het hedendaags toneel. Structurele aanpassingen zijn noodzakelijk. Daarom sluit de schouwburg volgend speeljaar. De belangrijkste ingrepen zijn de vervanging van de oude handmatig bediende trekkenwand door een elektronisch bestuurde, en de verbouwing van de linkse zijwand tot een makkelijk bereikbare toegang voor vrachtwagens met decors.

Dat is een zware financiële investering. Door de aanpassing zal de infrastructuur evenwel voldoen aan de Europese wetgeving op het gebied van veiligheid voor de werknemers. De modernisering verkort bovendien de arbeidsduur en de investering is daarom op termijn kostendrukkend.

Extra subsidie

Om de investering te kunnen financieren voorziet het stadsbestuur een tussenkomst van 3,97 miljoen euro. Ook de minister van Cultuur beloont het beleid. Sven Gatz haalt twee miljoen euro uit het Fonds voor Culturele Infrastructuur. ‘Het NTGent is één van onze belangrijkste theatergezelschappen. (…) De extra investering zorgt ervoor dat het gezelschap zijn ambities kan waarmaken,’ verklaarde de minister. Het totaalbedrag bedraagt dus een kleine 6 miljoen euro.

De producties van het seizoen 1916-17 zullen door de verbouwingen in ‘bevriende zalen’ en tweede plateaus doorgaan, en enkele extra locatieprojecten tellen. Maar juist daar voelt artistiek directeur Johan Simons zich als een vis in het water. Niet toevallig gaat Accattone, de openingsproductie van het nieuwe seizoen, door in een havenloods. De schouwburg is Simons’ artistieke paleis en oude loodsen en fabrieken zijn datsja’s.

Cultureel Ambassadeur

Naast de culturele meerwaarde van het NTG heeft meegespeeld dat het gezelschap de voorbije jaren een gezond financieel beleid heeft gevoerd. De schulden uit het verleden werden weggewerkt en de balans van in- en uitgaven voldoet aan de voorwaarden van het theaterdecreet. Het financieel succes is ook Voka, de Oost-Vlaamse Kamer van Koophandel niet ontgaan. Woensdag 16 september werd het NTGent de winnaar van Voka Ambassadeurs 2015. Volgens Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka, is het opmerkelijk dat het NTGent zichzelf beschouwt als een exportproduct.

‘Volgens onze aangesloten ondernemingen gaat NTGent voortdurend op zoek naar nieuwe circuits en nieuwe netwerken. Het gezelschap wil over vijf jaar een toonaangevend theatergezelschap zijn op de Europese podia, en dat heeft meegespeeld in het toekennen van de prijs. Hij is daarom tevens een stimulerende ondergrond.’ Het juryverslag spreekt van een topbedrijf binnen de creatieve wereld dat de voorbije jaren met succes wist in te spelen op een snel evoluerende businessomgeving.

Algemeen directeur Kurt Melens: ‘Je bent gauw geneigd te denken: met acteurs werken is dagelijks feesten, maar niets is minder waar. (…) Eigenlijk creëer je een non-profit model naast een profitomgeving. (…) Het is bovendien belangrijk dat het bedrijfsleven merkt dat er goed gewerkt wordt bij het NTGent. En omgekeerd is het van groot belang dat de cultuursector de terra incognita van goed management verder blijft verkennen.’

In de eindronde zal het NTGent het op 9 november moeten opnemen tegen de Voka Ambassadeurs van de regio’s Aalst, Dendermonde, Vlaamse Ardennen en Meetjesland-Leiestreek. Eindigt het als winnaar, dan is het NTGent de provinciale Ambassadeurstitel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content