Johan Simons (NTGent) wordt theaterintendant in Bochum

Johan Simons © BELGAIMAGE

De Nederlander Johan Simons (69) wordt volgens het Duitse persbureau DPA de nieuwe intendant van het theater van Bochum, in het westen van Duitsland. De raad van bestuur van het gerenommeerde Schauspielhaus Bochum zal dit vrijdag beslissen. Simons, die zich in België, Nederland en Duitsland als theatermaker profileerde, zal Anselm Weber (52) opvolgen, die Bochum in 2017 inruilt voor Schauspiel Frankfurt. Hij blijft wel actief bij NTGent.

Het Nederlands Toneel Gent (NTGent) wordt sinds juli 2015 artistiek geleid door Johan Simons. De Nederlandse regisseur leidde het stadstheater al tussen 2005 en 2010. In het Ruhrgebiet is Simons al bekend als de artistiek leider van de Ruhrtriennale. Hij leidt dit experimentele theater- en muziekfestival nog tot 2017.

Voor zijn eerste seizoen vorig jaar kreeg hij positieve kritieken. Eerder bepaalde Simons vijf jaar lang als intendant de succesvolle koers van de Münchner Kammerspiele. Johan Simons groeide op in het Nederlandse Heerjansdam. Na een opleiding tot danser en acteur werd hij in 1976 directeur en toneelspeler bij de Haagsche Comedie, waar hij zijn eerste stuk regisseerde. In 1985 richtte hij met componist en drummer Paul Koek de theatergroep Hollandia op, die meestal weg van de grote theaters in de provincie optrad. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content