Copeland eerste zwarte prima ballerina van het American Ballet Theatre

© REUTERS

Misty Copeland (32), momenteel de bekendste klassieke danseres van de Verenigde Staten, wordt de eerste Afrikaans-Amerikaanse prima ballerina van het American Ballet Theatre. Dat maakte het New Yorkse dansgezelschap bekend.

Copeland werd samen met Stella Abrera naar het hoogste niveau van danseressen getild. De benoeming van Copeland zorgt voor opzien, omdat ze de eerste zwarte danseres is die deze belangrijke positie bekleedt in de 75-jarige geschiedenis van het American Ballet Theatre, dat normalerwijze in de New Yorker Metropolitan Opera optreedt.

Bij de mannen gebeurde dat al eerder. Desmond Richardson werd in 1997 “Principal” bij het American Ballet Theatre. Copeland begon pas op haar dertiende met ballet, op de leeftijd dat andere meisjes al tien jaar training in de benen hebben. De Californische is vandaag een ster in de VS en één van de wenige balletdanseressen die ook buiten het toneel bekendheid verwierf. Ze is in tal van tv-shows en reclamefilmpjes te zien en haar autobiografie is een bestseller in de Verenigde Staten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content