Bruno Vanden Broecke wint Louis D’Or, prestigieuze Nederlandse toneelprijs

Bruno Vanden Broecke. © .

De Vlaamse acteur Bruno Vanden Broecke heeft de Louis d’Or, de prijs voor de beste toneelhoofdrol door een acteur, gewonnen met zijn rol in ‘Para’, een productie van de Brusselse KVS. De winnaar werd zondag in Amsterdam bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

‘In alles is Bruno Vanden Broecke in ‘Para’ een acteur die niet lijkt te acteren: hij wórdt zijn personage’, aldus de jury over de winnaar van de Louis d’Or. In de monoloog ‘Para’ speelt hij een ex-commando, die in de vorm van een lezing vertelt over zijn deelname aan de Belgische vredesmissie in Somalië, 25 jaar geleden.

Minutieus beschrijft de man zijn liefde voor wapens, de onmogelijkheid van de opdracht, het gebrek aan alles in Somalië, de groeiende gekte onder de soldaten, de doden die vallen onder de burgers, de kritiek uit het thuisland. ‘Para’, een tekst van David van Reybrouck, in de regie van Raven Ruëll, was ook geselecteerd als een van de beste voorstellingen van het jaar. De Nederlandse Karina Holla won de Theo d’Or, de prijs voor de beste actrice in een dragende rol, met haar rol in ‘Romp’.

‘Ik voel mij heel geliefd door Nederland. Ik ben ook maar een Vlaming die hier dus een prijs krijgt. Ik vind dat ongelofelijk’, zei Vanden Broecke met een kwinkslag toen hij de prijs in ontvangst nam. Het is natuurlijk geen wedstrijd, zei hij ook. ‘Spelen is verre van racen. Het is ergens ten volle proberen zijn, en niet in volle vaart ergens anders moeten aankomen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content