Belg Chris Dercon gaat Berlijnse Volksbühne leiden ondanks controverse

Volksbühne Berlijn © .

Chris Dercon (56), de huidige Belgische directeur van het Londense museum Tate Modern, is aangeduid als de nieuwe leider van de Berlijnse Volksbühne. De aanstelling zorgt voor heel wat ophef in het culturele Duitsland.

Dercon volgt in 2017 Frank Castorf op. Het hing al een tijd in de lucht dat Dercon Castorf zou opvolgen, die meer dan twintig jaar de leiding had over het Berlijnse toneelhuis.

Hetze

Dat een museumcurator aan het hoofd van een toneelhuis zou komen te staan, zorgde voor heel wat ophef in het culturele Duitsland. De Duitse theaterlegende Claus Peymann liet in een nauwelijks mis te verstane bewoording verstaan wat hij van de mogelijke keuze voor Dercon vond: “De grootste miscast van het decennium“, schreef Peymann in een open brief aan de Berlijnse staatssecretaris voor Cultuur Tim Brenner.

De commotie ten spijt werd Dercon dus toch aangeduid als Castorfs opvolger. Volgens burgemeester Müller zal de ervaring van Dercon bijdragen tot de vooruitgang van de Volksbühne.

Van Londen naar Berlijn

Na vier jaar laat Dercon Tate Modern achter zich om opnieuw naar Duitsland te trekken, want van 2003 tot 2011 stond hij al aan het hoofd van het Haus der Kunst in München. Hij is getrouwd met de Münchense galerijhoudster Sonja Junkers. Dercon begon zijn loopbaan bij STUK in Leuven. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content