Ballet Vlaanderen haalt Maurice Béjart’s Boléro naar België

Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Ballet Vlaanderen zal Maurice Béjart’s legendarische choreografie op Maurice Ravel’s Boléro dansen tijdens de mixed bill Ravel die op 28 mei 2016 in première gaat. Een eer, stelt artistiek leider Sidi Larbi Cherkaoui, want de rechten op Béjart’s oeuvre worden niet vaak vrijgegeven.

Toen Maurice Béjart in 1961 zijn choreografie op Maurice Ravel’s Boléro creëerde werd het onmiddellijk een mijlpaal in de dansgeschiedenis. Het werk dat toen in de Brusselse Muntschouwburg in première ging, betekende ook de definitieve internationale doorbraak van Béjart. De choreografie staat nog steeds op het repertoire van het Béjart Ballet Lausanne en mag slechts zelden uitgevoerd worden door andere gezelschappen.

In Boléro staat één mannelijke of vrouwelijke solist centraal op een tafel omringt door een steeds groter wordende kring mannelijke dansers. Ballet Vlaanderen zal de twee versies, met een mannelijke en een vrouwelijke solist, afwisselend brengen.

Boléro van Béjart komt op het programma van de mixed bill Ravel naast twee wereldcreaties op muziek van de Franse componist. De jonge Belgische choreograaf Jeroen Verbruggen maakt op Pavane pour une infante défunte een choreografie geïnspireerd door sprookjes van wijlen Koningin Fabiola. Sidi Larbi Cherkaoui maakt een nieuw werk op Schilderijen uit een tentoonstelling van Modest Moesorgski in de orkestratie van Maurice Ravel. De kostuums van beide wereldcreaties zijn van de hand van couturier Tim van Steenbergen.

‘Ik ben ontzettend blij dat Béjart Ballet Lausanne gelooft en vertrouwen heeft in het talent van Ballet Vlaanderen. Met de mixed bill rond Ravel linken we drie generaties choreografen die elk hun eigen intieme band hebben België,’ aldus artistiek directeur Sidi Larbi Cherkaoui. ‘In dit programma reikt de legendarische Maurice Béjart de hand van Jeroen Verbruggen die tot de nieuwste lichting van jonge, intrigerende choreografen behoort en toch al een behoorlijk palmares heeft opgebouwd bij Les Ballets de Monte Carlo en bij het ballet van het Grand Théâtre de Genève. Een creatie van mezelf is de brug tussen deze twee generaties, stijlen en werelden. Het is de huidige schakel tussen wat was en wat zal zijn. Dit allemaal op de muziek van Ravel die live wordt uitgevoerd door het Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen onder leiding van Yannis Pouspourikas die zeker bij het publiek van Opera Vlaanderen geen onbekende is.’

(EVS)

Fragment uit Béjarts wereldberoemde Boléro:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content