Amerikaanse komiek en mensenrechtenactivist Dick Gregory overleden

Dick Gregory kreeg in 2015 een ster op de Hollywood Walk of Fame in Los Angeles. © Reuters

De Amerikaanse komiek en mensenrechtenactivist Dick Gregory is zaterdag overleden, aldus zijn familie. Gregory brak door in de jaren 60 en was een van de eerste Afro-Amerikanen die ook in clubs met een overwegend blank publiek mocht optreden. Hij werd 84.

Gregory was erg sociaal geëngageerd in zijn grappen. Hij aarzelde bijvoorbeeld niet om tijdens zijn optredens racisme en rassensegregatie in de VS aan de kaak te stellen, en werd in de jaren 60 verschillende keren gearresteerd omdat hij meeliep in betogingen tegen rassenscheiding. Hij ging zelfs verschillende keren in hongerstaking. De man was ook een uitgesproken tegenstander van de Vietnam-oorlog.

Hij brak door in 1961, toen hij in de prestigieuze Playboy Club in Chicago mocht optreden ter vervanging van komiek Irwin Corey. De Playboy Club – met een overwegend blank publiek – gaf hem prompt een contract voor drie jaar. Dick Gregory wordt beschouwd als de wegbereider voor latere bekende zwarte komieken als Bill Cosby en Richard Pryor. Gregory overleed zaterdag in Washington op 84-jarige leeftijd. Volgens zijn zoon Christian werd hij op 9 augustus ziek en moest hij enkele dagen later in het ziekenhuis worden opgenomen. Een precieze doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content