Altijd al willen dansen bij Ultima Vez? In hun nieuwe voorstelling nodigen ze u zelf uit

© Danny Willems
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Wil je dansen bij het hippe Brusselse dansgezelschap Ultima Vez zonder auditie te doen of dagenlang te repeteren? Trek naar Invited en neem de hand aan die één van de dansers je aanreikt.

Het concept van Invited, de nieuwe worp van Ultima Vez-choreograaf Seppe Baeyens, valt in drie woorden samen te vatten: iedereen danst mee. En het is van moeten, of je nu plaatsneemt in een donker hoekje langs de kant of je gaat in het midden van de scène zitten op het 65 m lange en 30 cm dikke, hemelsblauwe touw Rope, een kunstwerk van voormalig Leuvens stadskunstenaar Ief Spincemaille.

De manier waarop de makers hun publiek in de actie betrekken, maakt de voorstelling baanbrekend

De voorstelling begint wanneer de toeschouwers die op Rope zitten het touw opnemen en het, na een trage mars doorheen de zaal, in een grote cirkel op de grond leggen. Dat wordt het speelvlak waarop alle toeschouwers gaan dansen, begeleid door twaalf dansers.

Die performers, van de meest uiteenlopende leeftijden en culturele achtergronden, zijn amper te onderscheiden van de andere toeschouwers. Hun kleren zijn niet hipper, hun bewegingen evenmin. Enkel tijdens de pure danssequensen merk je hoe virtuoos de dansers zijn, wanneer ze, bijvoorbeeld, pirouettes boven de scène maken, aan topsnelheden rond de scène rennen of met hun vingers een ontroerende choreografie uitvoeren.

Maar die danssequensen zijn ondergeschikt aan de reikende hand waarmee de dansers bijna voortdurend toeschouwers uitnodigen om mee te dansen in de piste. Toch wordt het geen zootje. De dansers leiden hun wat onwennige partners vriendelijk door een sobere, maar heldere choreografie van wandelen, rennen, springen en elkaar dragen. Het groeps- en samenhorigheidsgevoel krijg je er gratis bij en de muziek van gitarist Stef Heeren, multi-instrumentalist Kwinten Mordijck en percussioniste Karen Willems, een soundscape die door de avond heen aan ritme wint, wakkert dat alleen maar aan.

Als combinatie van dans en muziek viert u003cemu003eInvitedu003c/emu003e de essentie van het samenleven

Als combinatie van dans en muziek viert Invited de essentie van het samenleven, want wat is dat meer dan samen wandelen, rennen, springen, elkaar de hand reiken en mekaar zo goed als mogelijk door het leven proberen te dragen? De manier waarop de makers hun publiek in de actie betrekken, maakt de voorstelling baanbrekend, al is het jammer dat in deze warme uitnodiging om het leven te zien als een dans tussen de meest diverse mensen de bewegingstaal zo summier gehouden wordt.

Dat zal de meeste dansers en toeschouwers wellicht worst wezen, want ze dansen allemaal met een brede glimlach. Nóg een front waarop Invited baanbrekend is in die vaak nogal ernstige danswereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content