Alexia Leysen wint Dioraphte Cement Prijs 2016

Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Alexia Leysen beleeft momenteel drukke, mooie tijden. Terwijl haar campagne Dagen zonder vlees nog succesvoller blijkt dan vorig jaar, sleept ze intussen een belangrijke prijs voor aanstormend theatertalent in de wacht: de Dioraphte Cement Prijs 2016, gisteren uitgereikt tijdens het Festival Cement in ’s Hertogenbosch.

Afgelopen december nodigde Festival Cement beginnende theatermakers, choreografen en schrijvers uit om hun ideeën en plannen in te sturen en mee te dingen naar de Dioraphte Cement Prijs 2016. Uit de 71 inzendingen werden acht concepten geselecteerd. Acht makers werden uitgenodigd om op 23 maart 2016 op Festival Cement hun plan te pitchen.

Die makers waren Yinka Kuitenbrouwer, Alexia Leysen, Kirsten Mariën, Karel Tuytschaever, Orion Maxted, Bára Sigfúsdóttir, Collectief Walden en Ansicht.

De vakjury – bestaande uit Merel Heering (Theater aan Zee), Joost de Kleine Beek (Theater aan het Spui) en Heleen Volman (DansBrabant) – besloot dat vervolgens dat de Dioraphte Cement Prijs 2016 naar Alexia Leysen gaat.

‘In haar pitch gaf Alexia Leysen ons inzicht in hoe zij haar idee graag wil vertalen in een feitelijk werk. De aantrekkingskracht van het idee en de mate waarin de vertaalslag rechtdoet aan de rijkdom van het idee, is wat het winnende plan zo sterk maakt.’, aldus de jury. Leysen wil in haar voorstelling My Life With The Tree – die ze samen met acteur Lukas Smolders maakt – werken ‘vanuit een filosofische gedachte over de menselijke conditie van verlangen, vervulling, verveling en vernieuwd verlangen’ en laat zich daarbij onder meer inspireren door het werk van beeldend kunstenaar Frank Kunert.

Leysen ontvangt € 7.500 en de uitnodiging om de voortgang of realisatie van haar plan te tonen tijdens Festival Cement 2017. My Life With The Tree gaat op 8 juni 2016 in De Studio te Antwerpen in première.

(EVS)

Meer info: www.festivalcement.nl en www.brut-theatercollectief.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content