Verslag e-reading event Eindhoven, 23/3

Afgelopen dinsdag bogen uitgevers, bedrijfsleiders en hardwarefabrikanten zich in Eindhoven over de toekomst van het elektronische boek.

In de High Tech Campus te Eindhoven vond afgelopen dinsdag het eerste luik van het Benelux e-reading event plaats – het tweede gaat op 10 juni door in Brussel -, waar autoriteiten uit de (voornamelijk Nederlandse) boeken- en mediasector kwamen spreken over de toekomst van digitaal lezen.

Wiebe De Jager, uitgever van Eburon en mede-oprichter van ereaders.nl, gaf de aftrap van het evenement. Volgens hem zal de elektronische boekenmarkt openbreken als er een e-reader verschijnt die flexibel is én voor een optimaal leesgemak zorgt. “De eInk-reader is nog te traag, de smartphone te klein en de tabletcomputer te lichtgevend”, aldus De Jager.

Ook DRM – oftwel Digital Rights Management; het beveiligingssysteem dat in e-readers ingebouwd is om illegale piraterij tegen te gaan – staat een grote doorbraak van elektronisch lezen volgens De Jager nog in de weg. “Een e-book dat op de ene e-reader staat, kan je vaak niet op een andere lezen, omdat vele toestellen een eigen beveiligingssysteem hanteren.”

Tenslotte liet De Jager zijn licht schijnen over de evoluties die in de nabije toekomst gaan plaatsvinden op vlak van e-reading. Zo voorspelt hij dat applicaties een opmars zullen maken, en dat er een heleboel nieuwe spelers, die nooit eerder in de boekensector opereerden, de markt zullen betreden.

Eén van die nieuwe pionnen is Google, dat op het event vertegenwoordigd werd door Philippe Colombet. In gebrekkig Engels verklaarde de Fransman de werking van Google Books. Op die zoekmachine kan je fysieke en elektronische boeken terugvinden, online doorbladeren en vervolgens aankopen via het Google Checkout-betaalsysteem. De lectuur die je aanschaft, komen op je Google-account terecht, waarop je ze ten allen tijde kunt raadplegen. De aangekochte boeken zijn ook op alle mogelijke e-readers beschikbaar.

Ook de tijdschriftensector denkt aan manieren om zijn producten elektronisch te verpakken. Michiel Buitelaar, COO Digital Media bij Sanoma Magazines Nederland, wil zijn tijdschriften (vooralsnog) niet op de e-reader plaatsen. “We moeten met beeld en geluid kunnen spelen, wat onmogelijk is via readers zonder kleurenscherm en touchscreen”, verklaart Buitelaar.

De Nederlandse tak van Sanoma zal zijn magazines wél onder de vorm van (mobiele) applicaties aanbieden op smartphones zoals de iPhone en tabletcomputers genre de iPad, zo liet Michiel Buitelaar weten.

Na afloop van het evenement was duidelijk dat de elektronische boekenmarkt nog verder moet ontwikkelen – de technologie staat nog niet volledig op punt, het aanbod aan e-books en e-readers moet nog uitbreiden, en het grote publiek moet nog met e-reading kennismaken -, maar één ding is zeker: de Nederlandse boeken -en mediasector denkt volop na over manieren om die markt te betreden. Benieuwd of de Belgische sector daar een voorbeeld aan neemt, en op 10 juni in Brussel een evenwaardig evenement op poten kan zetten.

Op de website van het e-reading event kan je een heleboel presentaties herbekijken.

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content