Top 10 beste games van 2012

© Ubisoft

2012 was een erg gevarieerd gamejaar, met riante blockbusters, gloednieuwe franchises en vooruitstrevende indiegames. Een lijstje met de tien beste uitgaves van het jaar.

Van de economische crisis lijkt de game-industrie voorlopig weinig last te hebben. 2012 was een erg gevarieerd gamejaar, met tientallen riante blockbusters, een handvol gloednieuwe franchises en een fiks aantal artistiek vooruitstrevende indiegames. Het waren gouden tijden voor liefhebbers van het betere strategische sluipwerk. Assassin’s Creed III, Hitman: Absolution, Dishonored en bepaalde passages van Far Cry 3 plaatsten doordacht denk- en camouflagewerk boven rechttoe, rechtaan wapengekletter. Raceliefhebbers kwamen uitgebreid aan hun trekken met het tot verkeersontucht en exploratie uitnodigende Need for Speed: Most Wanted, de zonovergoten festivalracer Forza Horizon en de brutale stockcarvernieler Dirt: Showdown.

Er kon ook aan de lopende band rondgescheurd worden in allerlei cartooneske gocarts in het creatieve LittleBigPlanet: Karting, het onverwacht geweldige Sonic All Stars Racing: Transformed en het teleurstellende F1 Race Stars. Fans van getormenteerde antihelden beleefden dan weer de tijd van hun leven met het film noir-actiespektakel Max Payne 3. Een game die tot de nok gevuld zat met sarcastische oneliners, zelfspot en volwassen thema’s als schuld en boete.

Postapocalyptische doemdenkerij was er in overvloed in het desolate overlevingsspel I Am Alive, en het door het Mad Max-universum geïnspireerde Borderlands 2. Rollenspelfanaten doorstonden slapeloze nachten met Guild Wars 2, Diablo III, The Witcher 2: Assassins of Kings en het sciencefictionepos Mass Effect 3. En dan was er nog het Rocksmith-fenomeen, dat in tegenstelling tot zijn Guitar Hero– en Rock Band-voorgangers mensen écht gitaar leerde spelen op een authentiek instrument.

Daarnaast werden er dit jaar twee gloednieuwe spelconsoles gelanceerd. Eind februari zag de draagbare PlayStation Vita het daglicht. Portable toppers zoals het avontuurlijke Uncharted: Golden Abyss, het zwaartekracht tartende Gravity Rush en het dolgedraaide platformspel Rayman: Origins showden het ware potentieel van de hardware. Eind november stelde Nintendo onder luid tromgeroffel de Wii U met bijhorende tabletachtige GamePad aan de wereld voor. Een waardige afsluiter voor een geweldig gamejaar, waarmee meteen een brug gelegd wordt naar 2013. To boldly go where no man has gone before, of zoiets. (DD)

Top 10 beste games van 2012
1. Assassin’s Creed III (multiplatform / Ubisoft)
2. Max Payne 3 (multi / Rockstar)
3. Journey (PlayStation 3 / SCE)
4. Hitman: Absolution (multi / Square Enix)
5. Far Cry 3 (multi / Ubisoft)
6. Need for Speed: Most Wanted (multi / Electronic Arts)
7. Dishonored (multi / Bethesda)
8. Tekken Tag Tournament 2 (multi / Namco Bandai)
9. Forza Horizon (Xbox 360 / Microsoft)
10. Papo & Yo (PlayStation 3 / SCE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content