Stof happen in stijl

In de inmiddels meer dan twaalf jaar oude carrière van deze offroad racereeks is DiRT 3 de eerste titel die niet door de naam van de in 2007 overleden Schotse rallypiloot Colin McRae wordt voorafgegaan. Nochtans leunt deze nieuwe episode weer veel dichter aan bij de rallysport. De hoofdmodus is voor ongeveer zestig procent opgebouwd uit rallywedstrijden en voor veertig procent uit andere disciplines.

Multi ? Codemasters

GAMEPLAY 9 ? GRAFIEK 9 ? GELUID 9

Weer of geen weer

De races worden gehouden op oogverblindend mooie locaties in onder meer Kenia, Monaco, Finland, Zweden en de Verenigde Staten. Voortaan spelen ook de weersomstandigheden een belangrijke rol. Zo scheurt u door kurkdroge savannes, in de gutsende regen door modder en plassen én in sneeuw en ijzel. Ook nachtraces zijn voorzien, waardoor de omgevingen levendiger en dynamischer ogen dan ooit.

Feestpaleis

Volledig nieuw zijn de verschillende partymodi, die zowel offline in splitscreen, als online met acht spelers garant staan voor onversneden fun. Deze minigames zijn verwant aan schietspelletjes, waarbij de kogels door auto’s vervangen werden. Zo is er onder meer een capture the flag-variant, een kat- en muisspel met twee teams, waarbij elk team over een Mini Cooper (de muis) beschikt die beschermd dient te worden terwijl drie rallywagens (de katten) de muis van het andere team moeten uitschakelen. Daarnaast er is ook een zombiemodus, waarbij iemand geïnfecteerd geraakt en er punten gescoord worden door tegenstanders aan te beuken en besmetten.

Verdict

De uitgekiende balans tussen een racesimulator en een arcaderacer werd in DiRT 3 nog beter afgesteld dan in de vorige episode. Hierdoor komen zowel naar realisme snakkende puristen als op sensatie beluste plezierzoekers uitgebreid aan hun trekken. Gekoppeld aan meer (retro)voertuigen en locaties én de toevoeging van zowel de speelse partymodi als de om behendig stuurwerk draaiende Gymkhana-hindernissenmodus, maakt dat van deze game een niet te versmaden racetopper.

FOCUS TRAKTEERT. Win hier 3 x DiRT 3 voor PlayStation 3.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content