Silent Hill: Downpour – een onbehaaglijke huivertrip

Bizarre ontmoetingen, macabere locaties en sinistere geluiden maken van ‘Silent Hill: Downpour’ een onbehaaglijke huivertrip.

Silent Hill: Downpour

PS3, Xbox 360 ? Konami

GAMEPLAY 7 ? GRAFIEK 8 ? GELUID 8

Achtergrond

Silent Hill is al bijna twaalf jaar een begrip in het survival horror-genre. Na verschillende sequels, spin-offs en zelfs een bioscoopfilm ging de kwaliteit er echter gruwelijk op achteruit. De piepjonge Tsjechische ontwikkelingsstudio Vatra Games pompt opnieuw verse zuurstof in de stoflongen van de franchise. Samen met de soundtrack van Dexter-huiscomponist Daniel Licht en de titelsong van nu-metalformatie KoRn redden ze de serie van de ingezette rigor mortis.

Verhaal De gevangenisoverplaatsing van bajesklant Murphy Pendleton verloopt niet helemaal volgens plan. De boevenbus tuimelt ’s nachts een ravijn in, waarna de antiheld een donker bos invlucht, in een godverlaten stadje belandt en daar het ene bovennatuurlijke fenomeen na het andere over zich heen gestort krijgt. Een geheimzinnige postbode, agressieve kronkelende creaturen en een surrealistische onderwereld maken het akelige avontuur compleet.

Speelstijl

Bedoeling is dat je als speler op allerhande plekken naar sleutels, verbindingsstukken en clous zoekt om deuren mee te openen, machines te activeren of puzzels te voltooien. De game moet het niet hebben van zinderende actie of wilde schietpartijen, al wordt het trage tempo wel regelmatig doorbroken door schermutselingen met hellegedrochten.

Verdict

Downpour is zeker niet even angstaanjagend, clever en vernieuwend als Silent Hill 2 (2001), maar teert integraal op ingetogen speurwerk, onderhuidse spanning en een unieke spookachtige sfeer. Ondanks de beeldhaperingen en het onvolmaakte aanvals- en verdedigingssysteem mag dit gerust de meest beklijvende episode van de voorbije acht jaar genoemd worden. Sidder en beef!

Dimitri DeweverFOCUS TRAKTEERT: Win 3 x Xbox 360-edities & 3 x T-shirts van Silent Hill: Downpour. KLIK HIER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content