Puff waarschuwt de mileubewuste weggebruiker

De Amerikaanse Karolina Sobecka ontwikkelt een lamp die ons benzineverbruikt etaleert.

Binnenkort is elke chauffeur zich pijnlijk bewust van de uitstoot die zijn wagen produceert, tenminste als het aan Karolina Sobecka ligt. De milieubewuste kunstenares-ontwerpster uit Brooklyn stelt dezer dagen in het Noorse Stavanger haar Puff voor, een speels vormgegeven lamp die verkleurt naarmate uw rijstijl belastender wordt voor de omgeving.

Sobecka’s technologische snufje werkt als volgt: uw iPhone – voorlopig helaas nog onmisbaar voor wie het wil uitproberen – registreert met zijn ingebouwde accelerometer de snelheid die uw wagen maakt. Vervolgens toetst een speciale applicatie deze data af aan gegevens die de kunstenares haalde uit verscheidene studies over snelheid en energieverbruik. Het resultaat daarvan wordt in Sobecka’s systeem dan weer vertaald door een tekenfilmachtige lamp naast uw uitlaatpijp in een bemoedigende groene of vermanende rode kleur.

In verdere experimenten ambieert Puff overigens wel rechtstreeks met uw autocomputer te communiceren. Het ontwerp is het eerste van Amateur Human, een reeks accessoires die er volgens Sobecka toe dienen onze band met milieu te personaliseren. En als dat er niet van komt, dan heeft de auto van de Puff-gebruiker tenminste een heel persoonlijke toets gekregen.

Dieter Brusselaers

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content