Pleegde bedrijf achter ‘Angry Birds’ plagiaat?

Het Finse bedrijf Rovio wordt aangeklaagd door Lodsys. Dit Texaanse bedrijf beweert dat Rovio ideeën heeft gestolen. Dat meldt The Telegraph.

Rovio is een van de grootste ontwikkelaars van spelletjes voor smartphones en tablets. Hun bekendste game is zonder twijfel ‘Angry Birds’, waarbij je met vogels op gemene varkens moet schieten.

Het plagiaat slaat voor alle duidelijkheid niet op de games zelf, maar wel op de techniek die Rovio gebruikt om binnen de games betalingen te doen. Dit systeem zou volgens Lodsys niet origineel zijn.

Een dergelijke rechtszaak is trouwens enkel mogelijk in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse patentsysteem is minder streng dan het Europese, en houdt in dat er patent kan worden aangevraagd voor ideeën. In Europa moeten die ideeën eerst uitgevoerd zijn voordat het kan worden beschermd.

Dit systeem heeft al veel Europese spelontwikkelaars tegengehouden om hun games in de Verenigde Staten te lanceren. Lodsys staat bekend als een ‘patenttrol’, wat betekent dat het bedrijf zelf geen producten ontwikkelt, maar enkel licenties op patenten verleent. Volgens sommigen maakt Lodsys er een sport van om kleine en grote ontwikkelaars aan te klagen. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content