Gameontwikkelaar Electronic Arts gekroond tot slechtste Amerikaans bedrijf 2012

Gameontwikkelaar Electronic Arts is door de gebruikers van de website The Consumerist verkozen tot slechtste bedrijf van het jaar. Daarmee doet EA het slechter dan Bank of America en Walmart.

Consumentenwebsite The Consumerist houdt jaarlijks een poll onder zijn lezers waarin het peilt naar het slechtste bedrijf van het jaar. De poll wordt gehouden in verschillende rondes waarbij telkens twee bedrijven tegenover elkaar worden gezet. Onder die bedrijven bevonden zich dit jaar onder andere Facebook, Netflix, Citibank, Sony, UPS, Walmart, Bank of America en Electronic Arts. Het was die laatste die uiteindelijk de dubieuze titel kreeg van slechtste bedrijf van het jaar aan de hand van 260.000 stemmen. Bank of America, telecommunicatiebedrijf AT&T en supermarktketen Walmart sierden de overige ereplaatsen.

Kritiek
De overwinning van EA komt er nadat er de afgelopen weken heel wat kritiek was op het bedrijf omdat veel fans misnoegd waren over het einde van succesgame ‘Mass Effect 3’. Die onvrede kan zeker een rol gespeeld hebben in de uitkomst van de poll. EA heeft wereldwijd al 2.8 miljoen exemplaren van ‘Mass Effect 3’ verkocht.

Maar de onvrede met EA reikt verder dan dat. Het bedrijf werd ook afgestraft omwille van zijn politiek om kleinere gameontwikkelaars op te slorpen en zich zo te ontdoen van potentiele concurrentie. Die praktijken binnen de game-industrie worden hoofdzakelijk genegeerd door regulatoren en rechtbanken omdat ze niet relevant genoeg worden geacht.

EA is ook een bedrijf dat de laatste jaren maar al te graag in de portemonnee van zijn klanten zat. Het bedrijf wordt er van beschuldigd om bij verscheidene games content achter te houden om later add-ons te verkopen. Het aankopen van die extra toevoegingen kan al snel oplopen voor de gemiddelde consument.

Zorgeloos
Bij EA lachen ze hun nieuwe titel weg. “We zijn er van overtuigd dat vele bankdirecteurs, olie-, wapen- en tabakfabrikanten blij zijn dat ze dit jaar niet op de lijst stonden”, reageert EA woordvoerder John Reseburg. “Hoe dan ook zullen we prijswinnende games en diensten blijven maken voor onze meer dan 300 miljoen klanten wereldwijd.”

Deze zomer brengt EA een extended cut uit van ‘Mass Effect 3’ met alternatief einde, dat om de fans gerust te stellen. (JVDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content