Game: Syndicate

Het dystopische toekomstbeeld van ‘Syndicate’ is bij momenten al even mistroostig als de game zelf.

Syndicate

PS3, Xbox 360 ? Electronic Arts

GAMEPLAY 5 ? GRAFIEK 7 ? GELUID 8

VerhaalIn 2069 zijn naties en overheden ondergeschikt aan de beslissingen van enkele werelddominerende chipfabrikanten, beter bekend als syndicaten. Meer dan de helft van de bevolking is uitgerust met een hersenchip die externe digitale randapparatuur overbodig maakt. In een door woekerwinsten aangedreven concurrentiestrijd is bedrijfsspionage een belangrijk wapen. Als agent van producent EuroCorp maakt de speler kennis met corruptie, demagogie, verraad én wraak.

Speelstijl Van isometrische vorm en inhoud van het gelijknamige tactische Syndicate uit 1993 blijft anno 2012 niets meer over. De nieuwe Syndicate is een op sciencefictionsnufjes terende rechttoe rechtaan first person shooter geworden. Missies bestaan hoofdzakelijk uit infiltreren in laboratoria, complexen en loodsen, zoeken naar lucratieve informatie én het uitschakelen van bewakingseenheden.

Digitale trucjes Met de ingeplante DART-6 chip kan de protagonist op zijn omgeving inspelen. Via infraroodzicht kijkt hij door muren en obstakels heen om posities van rivalen te achterhalen. Hij kan computers, liften en beveiligingsystemen onklaar maken én de chips in de hoofden van anderen op hol brengen. Zo is het mogelijk om gechipte vijanden zelfmoord te laten plegen of ze naar hun nietsvermoedende kompanen te doen uithalen.

Verdict Syndicate is in zijn kern interessant speelvoer, maar mist dynamiek, afwerking en vooral originaliteit om lang te boeien. Het flinterdunne verhaal is zelden spannend, de actie ondermaats en het gedrag van de rivalen dom én immer voorspelbaar. Themagenoot Deus Ex: Human Revolution oogt en speelt een pak overtuigender.

Dimitri Dewever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content