Game: L.A. Noire

De Australische spelauteur Brendan McNamara en Grand Theft Auto-uitgever Rockstar hebben de krachten gebundeld voor een unieke gameproductie die zich afspeelt in Los Angeles anno 1947.

L.A. Noire Multi – Rockstar

GAMEPLAY 9 – GRAFIEK 9 – GELUID 9

Achtergrond De Australische spelauteur Brendan McNamara en Grand Theft Auto-uitgever Rockstar hebben de krachten gebundeld voor een unieke gameproductie die zich afspeelt in Los Angeles anno 1947. Deze woelige periode luidde het laatste decennium in van de gouden Hollywoodjaren én ging gepaard met het hoogste aantal moorden en andere misdaden in de geschiedenis van de stad. Als WO2-veteraan Cole Phelps (vertolkt door Mad Men-acteur Aaron Staton) beklimt u als patrouilleagent en later als detective de hiërarchische ladder van het politiekorps. Dat alles terwijl u steeds dieper afdaalt in de criminele onderbuik van de stad.

Knapper dan Derrick Op elk van de politiediensten waar u tijdens uw carrière als speurneus aan de slag gaat, krijgt u een andere partner toegewezen. Die helpt u soms uit de nood als u de draad dreigt kwijt te geraken én kan ook rijden als u zelf geen zin heeft om achter het stuur te kruipen. Maar: voor het overgrote gedeelte bent u zelf verantwoordelijk voor de manier waarop u getuigen en verdachten ondervraagt, bewijsmateriaal verzamelt door plaatsdelicten uit te pluizen en clous in verband brengt met elkaar.

Meeslepende ervaring Door de vooruitstrevende manier van motion capturing ogen de personages bijzonder realistisch. Dat is ook nodig want tijdens ondervragingen moet u aan de hand van de reacties van uw gesprekspartner opmaken of ze al dan niet de waarheid spreken. Naast het speur- en denkwerk zit er ook suspense en actie in de game, met achtervolgingen te voet en met de auto, het schaduwen en afluisteren van verdachten én onvermijdelijke schietpartijen. Ook wordt het hoofdpersonage door middel van fragmentarische flashbacks steeds verder uitgediept.

Verdict L.A. Noire lost zo goed als alle hoge verwachtingen in. Vinnige dialogen, genretypische personages (oplichters, afpersers, gemanipuleerde moordenaars, corrupte flikken en de onvermijdelijke femme fatale), stijlvolle jazzmuziek en klassieke misdaadmysteries zorgen samen voor een authentieke film-noirsfeer die nooit eerder zo overtuigend benaderd werd in een videogame. Zonder twijfel een van de meest opmerkelijke toppers van dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content