Brengt Playstation 4 Sony back in the game?

De nieuwe spelconsole van Sony, de Playstation 4, zal 320 euro kosten in de V.S. Maar heeft de consument dat er wel nog voor over? De markt van de spelconsoles krimpt wereldwijd.

Eindelijk is het zover. Volgens de Japanse media zou dit jaar in maart, zeven jaar na de Playstation 3, een nieuwe versie op de markt komen. De spelconsole zou ongeveer 430 dollar (320 euro) kosten. Dat is een derde goedkoper dan de vorige versie bij haar release.

Sony, de Japanse producent van Playstation, heeft nog niets officieel bevestigd, maar op 20 februari roept het bedrijf iedereen bijeen. Het is intussen al twee jaar geleden dat Sony zo’n grote meeting organiseerde, dus de kans is erg reëel dat de geruchten dan bewaarheid worden.

Langer wachten

De Europeanen en de Australiërs zullen nog wat op hun tanden moeten bijten. Het is gebruikelijk dat consoles op die markten later worden gelanceerd. 2014 lijkt haalbaar. Hoeveel de Playstation 4 in België zal kosten, blijft gissen. Het vorige model kostte bij de release ongeveer 50 euro meer dan in de Verenigde Staten.

Ook de eeuwige rivaal Microsoft, de Amerikaanse producent van Xbox, werkt aan een nieuw model. Die console zou de Xbox 720 heten. Van het vorige model kreeg Microsoft net iets minder exemplaren aan de man dan Sony, respectievelijk 77 en 76 miljoen. Het wordt spannend wie de volgende slag om de consument wint.

Recessie

Al blijft de vraag of die consument wel nog een spelconsole wil. De markt zit wereldwijd in een recessie. Sony draait al voor het vierde jaar op rij verlies. Ook Nintendo, bekend van klassiekers als Pokémon en Mario Bros, zit in slechte papieren.

Het bedrijf schroefde eind vorige maand de verkoopverwachtingen voor hun nieuwe console, de Wii U, sterk terug. Een verlaging van maar liefst 27 procent. De markt van de apps, met spelletjes als Angry Birds, boomt daarentegen wel. Zetten we ons massaal met de tablet in zetel en laten we de console voor wat hij is?

Sociale media

Om de console terug hip te maken, zullen de nieuwe Xbox en Playstation naar verluidt meer aan de sociale media gekoppeld worden. Direct nadat u pakweg level vijf van Call of Duty uitgespeeld hebt, kunt u het delen met al uw vrienden. Met daarbovenop het bijhorend filmpje.

Gamebedrijven zoeken ook op sluwere manieren vers geld. Door codes te hangen aan elk spelletje dat verkocht wordt voor de nieuwe Xbox of Playstation kunt u het spel achteraf niet meer doorverkopen. De code werkt maar een keer en zonder kunt u het spel zelfs niet opstarten. Het einde van de tweedehandsmarkt. (CM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content