Dit zijn de tien beste games van 2022

© National
Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

1 Elden Ring (pc, PlayStation, Xbox)

We hebben Elden Ring niet uitgespeeld en dat zal ook nooit gebeuren. (Te moeilijk.) Maar zelfs dan kunnen we niet anders dan bewondering hebben voor de geschifte gameplay, de ingenieuze spelstructuur en de compromisloosheid. De meest frustrerende game van het jaar was ook de beste. Zelfs voor een filthy casual.

© National

2 God of War: Ragnarok (PlayStation 4 en 5)

Een game met een Griekse halfgod, Noorse mythologie en hele grote bijlen die eigenlijk over emotionele groei ging. Ragnarok was een waardige opvolger van God of War, een van de beste games van het voorbije decennium.

© National

3 Stray (pc, PlayStation 4 en 5)

Krabben aan deuren. Miauwen om aandacht. Springen naar klinken. Stray liet je een knap postapocalyptisch universum beleven door de ogen van een poes. Het meest bijzondere: Stray leek te vatten wat het is om een kat te zijn.

© National

4 Wordle (Android, iOS)

Na dik tien maanden zijn we dan toch van onze verslaving af. (Twee dagen buikgriep en je bent je streak kwijt.) Maar als we over een jaar of tien terugdenken aan 2022, zal om één na middernacht ‘adieu’ intikken een prominente herinnering zijn.

© National

5 Horizon Forbidden West (PlayStation 4 en 5)

Geen bigbudgetgame die er dit jaar knapper uitzag.

© National

6 The Stanley Parable: Ultra Deluxe (Switch, PlayStation 4, Xbox One, pc, macOS)

Technisch gesproken een spel uit 2013, maar Ultra Deluxe bleek meer dan een reissue: het was een nieuwe masterclass postmoderne storytelling. Je speelt The Stanley Parable niet. The Stanley Parable speelt jou.

© National

7 Kirby and the Forgotten Land (Nintendo Switch)

Onbeschaamd vrolijk, kindvriendelijk en heel, heel raar. (Was dat nu echt een postapocalyptisch pretpark?) Nintendo leverde waar het goed in is: een tot in de details verzorgd, met liefde gemaakt videospel voor het hele gezin.

© National

8 Immortality (pc, macOS, Xbox, Android, iOS, en gratis via de mobiele app van Netflix)

Een unieke hitchcockiaanse trip waarvan je je afvraagt hoe iemand het heeft kúnnen bedenken.

© National

9 Pokémon Legends: Arceus (Nintendo Switch)

Pokémon hoefde na 25 jaar niet van formule te veranderen. Het deed dat toch en creëerde een open wereld waarin je Bear Grylls-stijl je Pokémon in het wild kon vangen.

© National

10 Norco (pc, macOS, PlayStation, Xbox)

Het verhaal van een Amerikaans stadje gebouwd rond een olieraffinaderij en een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar broer. Norco had iets te vertellen over klimaatrouw en dorpsvlucht, in de mooiste pixelart van het jaar.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content