Zeven dingen om te doen tijdens de Week van de Amateurkunsten

© gf

Van 29 april 2016 tot 8 mei 2016 vindt in Vlaanderen en Brussel de Week van de Amateurkunsten (WAK) plaats. Het Forum van de Amateurkunsten wil met dit initiatief kunst promoten bij het grote publiek en een gunstig cultuurbeleid stimuleren. Het thema van deze editie is MATCH. Samenwerken, passie en creativiteit staan centraal. Wij selecteerden enkele leuke en interessante evenementen.

Kunstoevers in Aalst

Van 29 april tot 1 mei kan je gratis een kunstroute volgen langs de Dender. Vrijdag wordt het evenement feestelijk geopend met verschillende optredens in kunstgalerie QuARTier A. De route zet verschillende kunstvormen in de verf. Op zaterdag vaart een boot tussen verschillende locaties waar optredens, performances en exposities plaatsvinden. Het is ook mogelijk om het traject te voet, met de fiets of met de auto af te leggen.

WAcKo in Brugge

WAcKo in Brugge
WAcKo in Brugge© Stad Brugge

Een gratis muziekfestival voor en door Bruggelingen- maar uiteraard zijn ook niet-Bruggelingen welkom. Op vrijdag 29 april en zaterdag 30 april vinden optredens plaats van jong, Brugs talent. 29 april staan The Yellow Machine, Your Face Offends Me en Shuriken II geprogrammeerd. De volgende avond is het de beurt aan You May Leave The Island, Hermit en Citizinsane. Telkens van 20u tot 24u op de Burg.

Kunstenaarspad in Kessel

Het pad laat de bezoeker toe om kunstenaars en kunstwerken op een verrassende manier te ontmoeten. Verschillende disciplines worden verweven tot een groot kunstwerk. Op zondag 1 mei staan onder andere een verhaal, optredens en een kampvuur op het programma. 8 mei staat vooral in het teken van muziek. De activiteiten vinden plaats in het Hof van Verbeelding op 1 mei van 13u tot 22u en op 8 mei van 13u tot 18u.

Muziek in de Plantentuin van Meise

Plantentuin Meise
Plantentuin Meise© –

Op zondag 1 en 8 mei staan twee draaiorgels in de Plantentuin. Van 13u30 tot 17u spelen ze nostalgische muziek van de jaren 1914 tot 1960. Een originele activiteit die natuur en cultuur combineert.

Another 24hours in Ronse

In Ronse zetten ze het thema MATCH extra in de verf. Verschillende schilders nemen het 24u lang tegen elkaar op in verschillende uitdagingen. Bezoekers kunnen de artiesten vanaf vrijdag om 20u aanmoedigen in het Cultuurcentrum De Ververij. De wedstrijd is ook online te volgen via www.depaul.be.

Speeddate in Waregem

In het koetshuis staan op zondag 8 mei enkele gratis speeddates op het programma. Doorlopend van 15u tot 18u kan je kennismaken met woordkunst (Xavier Roelens), muziek (Marc Eggermont en Tineke Strobbe), film (Wannes Destoop), fotografie (Guillaume Decock), tekenkunst (Sophie Doutreligne en Lukas Amez) en beeldhouwkunst (Alexia Taelman). Na de speeddates, die elk vijf minuten duren, kan je zelf aan de slag met diverse materialen.

Apotheose in BOZAR

BOZAR in Brussel
BOZAR in Brussel© Belga

Het Paleis voor Schone Kunsten vormt op 7 mei het decor van het slotevenement van de WAK. De finale van de Belgische solistenwedstrijd Sonatina vindt van 10u tot 16u plaats in de Henri Le Boeufzaal. Slagwerkers, hout- en koperblazers zullen er het beste van zichzelf geven. Van 13u30 tot 16u30 vindt de kick off van het Belgisch kampioenschap Poetry Slam plaats.

Om 14u brengen een acrobaat en een schilder een kunstwerk tot leven via muziek in de performance TIMISS: Moustapha Sarr.

De Muzamies, een vrolijke bende jonge meiden, brengen hedendaagse popsongs van 14u tot 17u. Ze zullen her en der in de BOZAR opduiken.

Om 18u wordt de Vlaamse Cultuurprijs Amateurkunsten uitgereikt in aanwezigheid van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz. Er vinden nog verschillende andere culturele activiteiten plaats.

Meer informatie: www.wak.be

Evelyne Lemahieu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content