Wim Delvoye stelt tentoon in Musée Rodin

© Wim Delvoye

Na Jan Fabre in het Louvre is het nu de beurt aan landgenoot Wim Delvoye om in het Parijse Musée Rodin tentoon te stellen.

Na Jan Fabre in het Louvre is het nu de beurt aan landgenoot Wim Delvoye om in het Parijse Musée Rodin tentoon te stellen.

Door de beelden van Rodin, maar ook door de locatie van het hôtel Biron behoort het Musée Rodin tot de mooiste musea ter wereld. Om een tegengewicht te bieden aan de eigen collectie nodigt het museum regelmatig hedendaagse kunstenaars uit. De komende maanden mag Wim Delvoye er zijn werk presenteren.

Zo verwelkomt Delvoye zijn monumentale sculptuur ‘Tour’ (2009/10) de bezoekers. Bijzonder is dat je de sculptuur vanuit bepaalde standpunten samen met de Eiffeltoren of met de gouden koepel van het Hôtel des Invalides ziet. Met de toren wil Delvoye de historische en religieuze dimensie van architectuur onderzoeken.

Net als Rodin

Daarnaast drukt Delvoye er zijn fascinatie voor de gotiek, en dan vooral de perfect symmetrische architectuur, mee uit. Vorig jaar stond de neogotische sculptuur op de Biënnale van Venetië, al was de toren dan nog wat kleiner. De Parijse versie meet zo’n tien meter.

Daarnaast speelt Delvoye met zijn poort, waar de leuze ‘Laat varen elke hoop gij die hier binnentreedt’ op prijkt, in op de Hellepoort van Rodin. Net als Rodin gebruikt Delvoye figuren uit zijn werk op zijn poort. Ook met zijn beschilderde gasflessen speelt hij in op de museale context: de motieven houden namelijk verband met de antieke vazen die Rodin verzamelde.

Elien Haentjens

Wim Delvoye in het Parijse Musée Rodin, tot 22 augustus 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content