Wiels toont artistieke reflecties op modernisme

De nieuwste expo in Wiels bundelt werk van kunstenaars die reflecteren over het modernisme en zijn utopieën.

Rehabilitation verwijst naar de herbestemming van erfgoed, naar de renovatie of het behoud van vervallen architectuur. Doel van dat eerherstel is het gebouw nieuw leven inblazen.

Een mooi voorbeeld van zo’n herbestemmingproject is het voormalige Blomme-gebouw, dat nu het actuele kunstencentrum Wiels huisvest.

Net zoals Wiels hebben heel wat modernistische gebouwen intussen een nieuwe functie gekregen. Vooral na de zogenaamde ‘dood’ van de modernistische architectuur is een generatie kunstenaars opgestaan die het utopisch modernisme in de architectuur als referentie gebruikt.

De kunstenaars herbekijken de betekenis van de architecturale modellen, vormen en idealen. Specifiek voor de expo ‘Rehabilitation’ hebben tien kunstenaars een werk gemaakt over het modernisme en zijn utopieën. Hun reflecties zijn te zien op de tweede en derde verdieping van Wiels.

Videokunst

Op de eerste verdieping is het al video wat de klok slaat. Een deel van ‘Do/Redo/Undo’ komt uit de tentoonstelling 45 Years of Performance Video from EAI in het New Yorkse PS1. Die presenteerde een overzicht van vier decennia kunstenaarsperformances, die specifiek gecreëerd werden voor video. Van de conceptuele body performances in de late jaren 60 tot nieuwe, digitale performanceverhalen.

Het materiaal komt van Electronic Arts Intermix (EAI), dat werd opgericht in 1971. Het is één van ’s werelds belangrijkste bronnen voor videokunst. EAI steunt de creatie, het tentoonstellen, distribueren en bewaren van video en digitale kunst. Ook de online catalogus vormt een uitgebreide informatiebron.

Daarnaast zijn er heel wat werken uit Belgische verzamelingen. Zo zijn er video’s van Jan Fabre, Robert Filliou en Joseph Beuys te zien. Uit de collectie van EAI is er onder andere werk van Bruce Nauman, John Baldessari en Martha Rosler. Alles samen bundelt de ‘Do/Redo/Undo’ zo’n honderd video’s.

Elien Haentjens

Rehabilitation, tot 15 augustus in Wiels.
Do/Redo/Undo, tot 6 juni in Wiels.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content