Werk van Gauguin verkocht voor ‘om en bij 300 miljoen dollar’

'Nafea Faa Ipoipo' van Paul Gauguin, 'Wanneer zul je trouwen?' © /

Een doek van de Franse schilder Paul Gauguin, dat tot dusver in het Kunstmuseum Basel, in de gelijknamige Zwitserse stad tentoongesteld werd, is voor honderden miljoenen dollar verkocht. The New York Times gewaagt van 300 miljoen dollar (261 miljoen euro), wat dit het duurste schilderij uit de geschiedenis zou maken.

Het gaat om een werk dat Gauguin in 1892 in Tahiti schilderde. De kunstenaar gaf het olieverfschilderij een Polynesische titel: “Nafea Faa Ipoipo”, wat zou betekenen “Wanneer zul je trouwen?”

Het werk werd privaat verkocht, en er is alleen, in de Zwitserse pers, bevestigd dat het is verkocht. Noch de verkoopsprijs noch de koper is bekendgemaakt.

Volgens twee anonieme experten die The New York Times raadpleegde, ging het werk voor een som tegen 300 miljoen dollar, of er net over, naar een koper uit Qatar (een individu of een museum). De verkoper weigerde dat te bevestigen of te ontkennen.

Als de prijs klopt, wordt dit voor zover bekend het duurste schilderij ooit verkocht. In 2011 ging het werk “De kaartspelers” van Cézanne voor 250 miljoen dollar van de hand. Dat werk werd verkocht aan een koper uit Qatar.

Het doek van Gauguin maakte deel uit van de privécollectie van deRudolf Staechelin Family Trust, die bijna 70 jaar in zijn geheel in het museum van Basel tentoongesteld werd.

Dat museum wordt momenteel verbouwd en de heronderhandeling van de voorwaarden tussen de Trust en het museum hebben niet tot een akkoord geleid. Voor wat overblijft van de collectie is de Trust op zoek naar een nieuw onderkomen, liefst in een topmuseum.

Gunstige markt

Waarom verkopen? vroeg The New York Times aan Rudolf Staechelin, de gelijknamige kleinzoon van degene die de collectie aanlegde.

“De echte vraag is”, antwoordde die, “waarom pas nu? Vooral omdat we een goed bod kregen. De markt staat hoog en wie weet waar ze in tien jaar zal staan.”

Grootvader Rudolf was een zakenman die bevriend raakte met een aantal topartiesten en kunsthandelaars en die gedurende en kort na de eerste wereldoorlog werk kocht van onder meer Van Gogh, Picasso and Pissarro. In totaal bevat zijn collectie een stuk of twintig meesterwerken.

Sinds zijn dood in 1946 waren de werken te zien in Basel.

Het werk van Gauguin wordt beschouwd als een van de beste van zijn Tahitiaanse periode.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content