Vorstelijke Biedermeier tentoon in riant Nederlands kasteel

© Sammlungen des Fürsten von und zu Liechtenstein, Vaduz-Wien

In Nederland loopt een schitterende tentoonstelling met kunst en design uit de collectie van de vorst van Liechtenstein.

Nederland heeft ontelbaar veel museale verrassingen in petto, zoals het Museum De Fundatie in Zwolle en het nabijgelegen kasteel Nijenhuis te Heino. In de Fundatie loopt er nu een schitterende tentoonstelling met schilderijen, design en porselein uit de collectie van de vorst van Liechtenstein: meer dan een ommetje waard!
De expo ‘Neoclassicisme en Biedermeier’ gaat om een verzameling kunstwerken uit het neoclassicisme en de Biedermeier, zeg maar het begin van de 19de eeuw, samengebracht door de vorst van Liechtenstein. Het betreft een van de meest hoogstaande en verfijnde verzamelingen van Europa, bovendien verzameld in het land waar deze stijlen en vogue waren. Het gaat ook om meer dan alleen schilderijen, want er zijn ook beelden, porselein, glas en zelfs meubels te zien.

Uiteraard horen daar zelfs Thonetstoelen bij, omdat dit Oostenrijks meubelatelier destijds furore maakte toen de Biedermeierstijl opkwam, grosso modo tussen 1825 en 1850. De eenvoudige vormentaal van deze toch vrij strenge stijl was een inspiratiebron voor de ontwerpers in de art-decoperiode, tussen de twee wereldoorlogen, en indirect ook voor het modernisme à la Josef Hoffmann.

Kasteelcollectie
Deze collectie reist al een tijdje rond en was ondermeer ook in Praag en Moskou te zien. Een bezoek is een gelegenheid om zowel het Museum De Fundatie (met een vaste collectie vol ronkende namen als Degas, Marini, Zadkine, Turner, Picabia, Appel, Chagall, Mondriaan en vele anderen) te bewonderen in Zwolle (Blijmarkt) als het kasteel Nijenhuis in Heino, twee toppers die amper bekend zijn in ons land.

Het gaat dus om een dubbelmuseum. Het kasteel Nijenhuis is het voormalige woonhuis van de beroemde en omstreden kunstverzamelaar Dirk Hannema (voormalig directeur van het Boijmansmuseum in Rotterdam) die voor de oorlog een van de verdedigers was van niemand minder dan Han van Meegeren. Niet enkel de kasteelcollectie loont de moeite waard. Momenteel loopt daar ook een prachtige tentoonstelling van de portretten die Thérèse Schwartze heeft geschilderd van de Nederlandse fine fleur.

Piet Swimberghe

Neoclassicisme en Biedermeier, tot 8 mei in het Nederlandse Museum De Fundatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content