Vlaanderen investeert 1,1 miljoen euro in restauratie Lam Gods

De restauratie van het beroemdste schilderij uit ons land zal 5 jaar duren.

Vlaanderen investeert 1,1 miljoen euro voor de vijf jaar durende restauratiecampagne van het vijftiende-eeuwse Lam Godsretabel van de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck. De rest wordt gefinancierd door het Fonds InBev Baillet Latour. Dat maakten Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) en minister voor Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) bekend. “Een grondige restauratiebehandeling is nodig om het meesterwerk voor de komende generaties te bewaren”, aldus professor Anne Grevenstein (Universiteit Amsterdam). De restauratie gaat vanaf september door in het Gentse Museum voor Schone Kunsten en zal achter glas te volgen zijn. “Er wordt gestart met de buitenluiken, die door zwarwitfoto’s in de bestaande omlijsting geplaatst worden.”

Restaurateurs van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) nemen er in drie fasen telkens een derde van het paneel onder handen, de rest van het retabel blijft in de Sint-Baafskathedraal. In het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster worden de komende vijf jaar allerlei educatieve projecten opgezet en zal de restauratie met een videoverbinding te volgen zijn.

Samen sterk

Er is nog niet beslist waar het Lam Gods na de restauratie onderdak krijgt. Gents schepen van Cultuur Lieven Decaluwe (Pro-Gent) brak een lans voor de oprichting van een bezoekerscentrum.

Het gaat om de allereerste gezamelijke restauratie-actie van de Vlaamse beleidsdomeinen Cultuur en Onroerend Erfgoed, die elk 551.000 euro vrijmaken. “De kennis en expertise die de komende vijf jaar wordt opgebouwd, kan nuttig zijn voor latere gelijkaardige projecten,” aldus minister Geert Bourgeois. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content