Vlaamse regering richt geen filmsteunfonds op

© Belga

Ondanks initiatieven in Brussel en Wallonië heeft de Vlaamse regering geen concrete plannen om een filmsteunfonds op te richten.

De Vlaamse regering besliste bij de opmaak van de begroting 2011 een Mediafonds op te richten dat steun zou verlenen aan televisieproducties zoals fictiereeksen, animatie en documentaires. “Over bijkomende steun in relatie tot investeringen van filmproducenten in Vlaanderen hebben wij vooralsnog geen uitspraak gedaan.”, aldus Kris Peeters. Nochtans heeft de economische crisis de druk op verschillende filmproducenten verhoogd.

Ongeacht de ontbrekende steunfondsen kan de Vlaamse filmindustrie vandaag een beroep doen op de hulp en ondersteuning van onder meer het filmlab van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld) erkent dat de Vlaamse filmindustrie op verschillende wijzen wordt gesteund, maar ziet tegelijkertijd hoe ze in Wallonië en Brussel een stap verder zijn gegaan.

Economische inslag

In Wallonië en Brussel werden in 2009 wel steunfondsen opgericht voor filmproducenten, respectievelijk Wallimage en Bruxellimage. Deze fondsen investeren voor 5,5 miljoen euro in audiovisuele projecten. Het systeem zit zo in elkaar dat de begunstigden minstens 100% van het geleende bedrag herinvesteren in het Waals Gewest of 50% in het Waals Gewest en 50% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “De criteria tot steun zijn hier met andere woorden niet alleen cultureel, maar evenzeer economisch van aard”, verduidelijkt Tommelein.

Voorts blijkt dat Vlaamse filmproducties graag gebruik maken van de Waalse en Brusselse investeringslijnen. Vlaamse producenten konden samen 965.000 euro lenen van Wallimage en Bruxellimage en investeerden hiermee dus in het Waals Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Waalse en Brusselse filmproducties konden echter in het totaal op 5,2 miljoen euro steun rekenen.

Bart Tommelein maakt zich zorgen over deze kwestie, aangezien die ook een economische inslag heeft. “We moeten alert zijn voor overheidsinitiatieven die Vlaanderen beconcurreren.” Volgens Tommelein moeten we vermijden dat Vlaamse filmproducenten gunstiger in Brussel en Wallonië kunnen investeren dan in hun eigen regio.

Evelien Van Oost

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content