Vlaamse cultuur centraal in Noord-Frans museum

© Jacques Quecq d'Henripret

In het pas geopende Musée départemental de Flandre wordt de Vlaamse cultuur in vier thema’s belicht.

Liefhebbers van de Vlaamse cultuur kunnen voortaan terecht in… Noord-Frankrijk. Daar opende zopas het Musée départemental de Flandre zijn deuren. De rijkdom van de culturele en artistieke identiteit van Vlaanderen staat er centraal.

Het museum vindt onderdak in het Hôtel de la Noble-Cour in het dorpje Cassel. Dat bouwkundige meesterstukje is na dertien jaar opnieuw toegankelijk voor het publiek. Ook het gebouw zelf, en dan vooral het dak met zijn trapgevel, straalt de Vlaamse traditie uit. Door de maniëristische architectuurelementen, die bestaan uit griffioenen en grillige versieringen, vormt het Hôtel de la Noble-Cour één van de zeldzame voorbeelden van de italianiserende, maniëristische architectuur in Vlaanderen.

Aangezien het museum op de Casselberg ligt, heb je er een prachtig uitzicht over de Vlaamse vlakten. Binnenin komt de culturele identiteit van Vlaanderen via een multidisciplinaire collectie aan bod. In de 1000 vierkante meter tentoonstellingsruimte gaan oude en hedendaagse kunst hand in hand.

Vlaamse identiteit in vier thema’s

Het museumparcours is opgebouwd rond vier thema’s. In ‘Onderwerping en woede’ komt de complexe politieke geschiedenis van Vlaanderen, met alle bijhorende oorlogen en confrontaties, via kaarten, schilderijen, juwelen en medailles aan bod. Het tweede thema, ‘Tussen hemel en aarde’, focust op het Vlaamse landschap. De typisch Vlaamse gehechtheid aan het landschap resulteert immers in een idealisatie. Daardoor vervaagt de grens tussen hemel en aarde.

In het derde luik, ‘Maten en mateloosheid’, kan de bezoeker allerlei wonderbaarlijke stukken, zoals de wervel van een walvis of het werk ‘Boodschappers van de dood onthoofd’ van Jan Fabre, ontdekken. Ook stillevens, die vaak een existentiële boodschap uitdrukken, zijn opgenomen in dit rariteitenkabinet.

Vrouwelijk lichaam

Tot slot komt het relativeringsvermogen van de Vlamingen aan bod in het vierde deel, ‘Show en spot’. De feestelijke sfeer van het jaarlijkse ‘Flandre le Carnaval’ wordt er opgeroepen via kostuums, voorwerpen en schilderijen. Ook in Cassel vormt de uitgang van de reuzen Reuzepapa en Reuzemama, net als in heel wat Vlaamse steden, nog steeds het hoogtepunt van dit feest.

Naast de permanente collectie wil het museum regelmatig uitpakken met tijdelijke tentoonstellingen. Als openingstentoonstelling is er ‘Sensualiteit en Wellust’, die gewijd is aan het vrouwelijk lichaam in de Vlaamse schilderkunst van de 16e en 17e eeuw.

Elien Haentjens

Sensualiteit en Wellust, tot 23 januari 2011 in het Musée départemental de Flandre, Cassel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content