Vlaams nationalisme aan de kaak gesteld door kunstenaars

Na de Brusselse studenten plant nu ook een groep creatieve geesten een actie tegen de chaos in de Wetstraat.

Blijkbaar is de maat over de politieke impasse niet alleen voor de Brusselse studenten, maar ook voor een schare bekende kunstenaars vol. Daarom palmen ze op vrijdag 21 januari onder de noemer ‘Niet in onze naam’ het podium van de KVS in.

De avond is het resultaat van de oproep ‘Solidariteit maakt een cultuur groot’. Daarin stelden acteur Dirk Tuypens, dirigent Lieve Franssen en beeldhouwer Lebuïn D’Haese het gebrek aan solidariteit in het Vlaams-nationalistische discours aan de kaak.

Zo luidt de laatste paragraaf: “Waaraan het in het Vlaams-nationalistische discours fundamenteel ontbreekt, is solidariteit. Die menselijke waarde die het tegendeel is van egoïsme, hebzucht en onverdraagzaamheid. Het is deze solidariteit die vandaag, in naam van onze cultuur en identiteit, onder vuur genomen wordt. Dat kunnen we niet aanvaarden. Een grote en open cultuur is er een die de weg van het enge eigenbelang verlaat en de solidariteit als grondslag omarmt”.

Nieuw verhaal

Met ‘Niet in onze naam!’ willen de initiatiefnemers naar eigen zeggen luid en duidelijk hun ongenoegen over het huidige politieke verhaal laten horen. “Dat verzet willen we maatschappijbreed voeren. Er is een nieuw, open verhaal nodig, van solidariteit, sociale rechtvaardigheid en culturele diversiteit”, stellen ze op de website.

Onder andere schrijver Stefan Hertmans, muzikant Stef Kamil Carlens, zanger Will Ferdy en acteur Daan Hugaert hebben al toegezegd. Speciaal naar aanleiding van het intiatief schreef Dimitri Verhulst een gedicht.

De volledige lijst met artiesten wordt dinsdag bekend gemaakt op een persconferentie. Na de Belgavox-concerten uit de culturele wereld met dit initiatief dus opnieuw zijn ongenoegen over de communautaire twisten.

Elien Haentjens

Niet in onze naam, op 21 januari in de Brusselse KVS.

No government, great country, op 23 januari vanaf 13 uur aan de Brusselse Beurs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content