Verrassende ‘Moving Stories’ palmen Brusselse Kunstberg in

© Contour

Met het krachtige project ‘Moving Stories’ warmt Contour zich op voor de komende Biënnale in Mechelen.

Met de realisatie van het krachtige project ‘Moving Stories’ op de Kunstberg in Brussel warmt Contour zich op voor de komende Biënnale in Mechelen.

Op zes fijn gekozen en gratis toegankelijke locaties op deze tot de verbeelding sprekende “kunstberg” zijn evenveel kunstwerken “in beweging” te zien. De actuele mogelijkheden van het verhaal vormen het hart van deze interventies. Een duidelijk en gratis prentkaartje leidt de bezoeker langs deze schitterende werken.

In het BIP (op de hoek van het Koningsplein) is een intieme video te zien van Candice Breitz. Ze laat jonge kinderen uit de sloppenwijken van Mumbai hun relaas doen over wat ze denken over de typetjes in de razend populaire Bollywood-films. Gekleed in een uniform staan ze ontwapenend direct, vlot en intelligent recht in het oog van de camera te vertellen. Ze doen dat dus op een meer dan overtuigende manier.

In Bozar is een vreemde video-installatie te zien van de Roemeen Mhai Grecu. Hij projecteert zijn film op een gebogen “panoramische” wand waarop gelaagde landschappen het beeld passeren. Beelden die ingenieus over elkaar werden gemonteerd.

Relevante kunst

Het strafste werk is van de Belg Nicolas Provost die in ’s lands meest drukke stationshal van Brussel Centraal een fantastische film presenteert. Als basis gebruikt hij beelden van vliegtuigen die hij op het internet vond. Vooral het licht in de ijle lucht levert een bijzondere kijksensatie op.

Onder deze bijzondere montage van “gevonden” beelden passeren dagelijks duizenden pendelaars. Zo kunnen ze (on)bewust genieten van kunst die doet twijfelen tussen film, reclame en… poëzie. Deze 24/24-uur publiek toegankelijke installatie doet de notie “relevante kunst in een drukke openbare ruimte” dan ook alle eer aan.

Luk Lambrecht

Contour Mechelen, nog tot 11 september gratis op en rond de Brusselse Kunstberg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content