Veiling Stuyvesant-collectie levert 18 miljoen euro op

© EPA

De collectie is de grootste verzameling van naoorlogse en hedendaagse kunst die in Nederland ter veiling is gebracht.

De veiling van het derde en laatste deel van de Peter Stuyvesant-collectie bij Sotheby’s in Amsterdam heeft dinsdag 1,2 miljoen euro opgebracht. De collectie van tabaksfabrikant British American Tobacco ging in drie delen onder de hamer.

De eerste twee delen brachten in maart vorig jaar en in april van dit jaar respectievelijk 13,6 miljoen euro en bijna 3 miljoen euro op. Daarmee komt de totale opbrengst op bijna 18 miljoen euro. Dat is de hoogste opbrengst ooit voor een dergelijke serie veilingen in Nederland, aldus het veilinghuis.

De Peter Stuyvesant-collectie van tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT) is de grootste verzameling van naoorlogse en hedendaagse kunst die in Nederland ter veiling is gebracht. Het primaire doel van deze collectie was het integreren van kunst in een industriële werkomgeving om daarmee de productiviteit en arbeidsvreugde te verhogen.

Het topstuk was dinsdag het schilderij ‘Big Violet with Red and Blue: March 1965’ van de Britse kunstenaar Patrick Heron , dat ruim 111.000 euro opbracht, veel meer dan van tevoren was verwacht. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content